Nieuws

Vanaf vandaag in de straat: tegels gemaakt van afval

Een primeur voor de gemeente Duiven. Daar zijn de eerste tegels gelegd die zijn gemaakt van gerecycled huishoudelijk restafval. Deze duurzame tegels zijn net zo schoon en veilig als gangbare stoeptegels, maar worden gemaakt gerecycled afval.

De tegelprimeur is tot stand gekomen dankzij de inspanningen van Betonindustrie De Hamer, afval- en energiebedrijf AVR en Mineralz, een dochteronderneming van Renewi. Zij ontwikkelden een proces waarbij bodemassen worden verwerkt tot FORZ granulaat, een duurzame, schone en veilige zand- en grindvervanger die als basis dienen voor de duurzame tegel. Volgens Jeanine van de Grootevheen van AVR is het een goede stap richting de circulaire samenleving. “De overheidsdoelstelling is om in 2050 onze economie te laten draaien op hergebruikte grondstoffen. Er is vijf jaar onderzoek gedaan om tot deze schone, veilige en duurzame tegel te komen.”

 

Het gebruikte afval wordt onder andere opgehaald in de eigen gemeente en wordt letterlijk in eigen straat weer ingezet. Het is de bedoeling dat de duurzame tegel in meer gemeenten wordt gebruikt.

 

Meer informatie: www.duurzametegel.nl

Deel dit artikel