Nieuws

Biologische bodemverbeteraar aan de slag in Zwolle

Het herfstblad dat door ROVA wordt opgehaald met een zogeheten bladtrein wordt ingezet voor een proef voor het maken van Bokashi, een biologische bodemverbeteraar.

De Bokashi wordt volgend voorjaar in de Zwolse wijken gebruikt voor het verbeteren van het bodemleven bij het aanbrengen van nieuwe beplanting. Hiermee maken de gemeente en ROVA de afvalstroom van het organisch afval circulair.

Micro-organismen

Het gaat dus om een biologische bodemverbeteraar. Deze wordt gemaakt op basis van bladafval of maaisel. Het opgehaalde blad wordt vermalen en er wordt een speciaal mengsel van micro-organismen toegevoegd. Door het mengsel een aantal weken van zuurstof af te sluiten, ontstaat de circulaire bodemverbeteraar Bokashi.

Onkruid uitgeroeid

Bokashi is niet alleen een circulair product, het zorgt er tevens voor dat nieuwe beplanting sneller kan dichtgroeien. Hierdoor krijgt onkruid minder kans. Daarnaast zorgt het ervoor dat vocht beter wordt vastgehouden in de grond. Hierdoor hoeft minder vaak water gegeven te worden bij nieuwe aanleg en hoeft op sportvelden minder beregend te worden. De Bokashi kan hiermee helpen bij klimaatadaptatie.

Eerste proef

Op de sportvelden in de Zwolse wijk Berkum zijn al proeven uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn positief: na zes weken was goed te zien dat het bodemleven verbeterde. Vooral de aanwezigheid van pendelwormen was toegenomen. Deze wormen maken gangen in de bodem, zodat wortels van het gras zich goed kunnen ontwikkelen. De kwaliteit van de grasmat verbeterde hierdoor aanzienlijk. 

Deel dit artikel