Nieuws

Marineterrein Amsterdam verrijst tot compleet woon-/werkgebied

Het Amsterdamse Marineterrein zal transformeren van een gesloten, militair gebied tot een open, nieuw stadskwartier. In het gebied komen straks sport, recreatie, werk, wonen en leren samen.

Het Marineterrein heeft een mooie ligging en beschikt over een rijke geschiedenis, schrijft gemeente Amsterdam. Er staan kazernegebouwen waarvan slechts een klein deel wordt gebruikt als militair onderkomen. De komende tijd worden deze gebouwen samengevoegd in een meer compacte kazerne, wat veel ruimte vrijmaakt. Hiermee wordt het Marinterrein een woon- werkgebied met een kleine militaire functie.

Innovatie

Behalve de kleine militaire functie die het gebiedt krijgt, is het ook een testgebied voor innovaties. Vernieuwende oplossingen moeten een bijdrage leveren aan de ontwikkelingen van een stad die steeds drukker wordt. Thema's die hierbij horen zijn: goed omgaan met de schaarse ruimte, het klimaatbestendig maken van de stad, een datagedreven samenleving, gezond blijven en de toekomst van wonen.

Het onstaan van het plan

Het ministerie van defensie besloot in 2011 dat de militaire functie van het Marineterrein niet langer van noodzakelijk belang is. In 2018 kwam dit ministerie daarop terug: ze wilde toch zichtbaar blijven op een deel van het terrein. Hieruit is het multifunctionele woon- werkgebied mét kleine militaire functie ontstaan. 

Deel dit artikel