Nieuws

Berken vergroenen nieuw busstation Zwolle

Zeventien zwarte berken gaan het nieuwe busstation aan de Hanzelaan in Zwolle vergroenen. De bomen moeten een vol en sierlijk karakter geven aan het busstation.

De zwarte berk is een sierlijke sterke boom met afhangende takken. De stam heeft op jonge leeftijd een geelbruine kleur, om vervolgens in de loop der jaren te verkleuren naar donkerbruin en uiteindelijk zwart. De bast van de boom is afbladderend en krullend. 


Om ervoor te zorgen dat de boom kan doorgroeien tot een volwassen boom, zijn er ondergrondse aanpassingen met bomenzand uitgevoerd en is een beluchtingssysteem toegepast. De bomen die aangeplant worden, hebben al een hoogte van zes tot acht meter en zijn al tien tot twaalf jaar oud, schrijft gemeente Zwolle op haar website. Door grote bomen aan te planten heeft het groen op het station meteen al veel volume. De berken zijn in een periode van 30 tot 40 jaar volgroeid en hebben dan een hoogte van 15 tot 20 meter hoog. 


Er is bewust gekozen voor één soort boom om bij het station aan te planten. Dit omdat hierdoor een rustig beeld ontstaat. Daarbij is de zwarte berk bestand tegen wind en ziektes. Deel dit artikel