Utrecht CS krijgt nieuwe entree en grootste fietsenstalling

vrijdag 21 juni 2013
timer 3 min
Een volwaardige nieuwe entree voor Utrecht Centraal én de grootste fietsenstalling van de wereld. Dat is Stationsplein Oost. Het definitieve ontwerp is nu klaar en vastgesteld door het college. 

Utrecht CS krijgt nieuwe entree en grootste fietsenstalling


Eerste oplevering in 2016

De herinrichting van dit gebied levert een duidelijker scheiding tussen station en Hoog Catharijne en een aantrekkelijke looproute tussen station en binnenstad. De oplevering van het eerste deel van de stalling is in 2016 en het tweede deel in 2018. De voorbereidende werkzaamheden voor de bouw zijn inmiddels gestart.

Twee volwaardige entrees

Naast Stationsplein west wordt Stationsplein oost één van de twee nieuwe volwaardige entrees van Utrecht Centraal. Het is een verhoogd plein met daaronder een grote fietsenstalling voor 12.500 fietsen. Op het plein is plek voor terrassen en winkeltjes. De doorgaande route voor auto's door de Nieuwe Stationsstraat verdwijnt waardoor een verkeersluw gebied ontstaat met plaatsen voor Kiss & Ride, invalide parkeerplaatsen en taxi’s. Voor fietsers komt er wel een doorgaande route. De fietser rijdt straks tot onder het plein, stalt zijn/haar fiets op één van de drie verdiepingen en is zo in het station.

Definitief ontwerp

Het definitief ontwerp is een uitwerking van het stedenbouwkundig plan en het voorlopig ontwerp Stationsplein oost. Reacties van verschillende partijen en belangengroepen zijn verwerkt in het ontwerp. Liften, roltrappen, duidelijke markeringen en flauwe hellingen zorgen voor een goede toegankelijkheid voor mensen met een functiebeperking. Verder voldoet het ontwerp aan eisen vanuit sociale veiligheid: zowel op het plein als in de fietsenstalling zijn er goede zichtlijnen (geen dode hoeken). Er is goede verlichting voor de openbare ruimte en de fietsenstalling. Op elke verdieping van de fietsenstalling komt een beheerdersruimte.

Verbeteringen

De verbeteringen ten opzichte van het voorlopig ontwerp zitten vooral in de fietsenstalling en de HOV-baan. Het ontwerp van de fietsenstalling is verbeterd. Een belangrijke verbetering is het voorkomen van kruisend verkeer en een logischer routing voor fietsparkeerders en doorgaande fietsers. Het definitief ontwerp voor de HOV-baan maakt ook onderdeel uit van de plannen. Dit gaat om de 'onderbouw' van de Uithoflijn door het plangebied, inclusief een brug over de Leidsche Rijn ter hoogte van het Smakkelaarsveld. De vormgeving hiervan is afgestemd op de bibliotheek en de brug over de Leidsche Rijn aan de westzijde.

Schuifpuzzel

Bouwen in zo'n druk stukje stad is net een schuifpuzzel. Als er ergens wordt gewerkt, is daar ruimte voor nodig. De voorzieningen die zich op zo’n locatie bevinden, verhuizen dan tijdelijk. Dat is ook nu het geval. Per 24 juni wordt het Stationsplein voor auto's afgesloten. Dat is nodig om Busstation zuid (kant Moreelsepark) uit te breiden en kabels en leidingen werkzaamheden uit te voeren. Na de zomer verhuizen alle bussen van Busstation noord (kant Smakkelaarsveld) naar Busstation zuid en Busstation west (kant Jaarbeursplein). Daarna worden de haltes op Busstation noord weggehaald, evenals het taxiplatform en de tramhaltes en kan hier worden gebouwd aan Stationsplein oost. Op dat moment is er ook geen doorgaand fietsverkeer meer mogelijk. Zij worden dan omgeleid via de Catharijnesingel, die dan ruimer wordt gemaakt. Zo wordt er elke keer weer een stukje van de schuifpuzzel gelegd totdat het Stationsplein oost in 2018 helemaal klaar is.

Bron: CU2030

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »