Nieuws

Circulair urinoir zet urine om in meststof

Urine omzetten in meststof, het gebeurt sinds anderhalf jaar op het Rembrandtplein in Amsterdam. Op het Rembrandtplein staan vier GreenPees, een circulair urinoir dat de urine opvangt om het vervolgens om te zetten in meststof. Urine was nog nooit zo bruikbaar.

Momenteel onderzoeken de initiatiefnemers van de GreenPee met een proefopstelling hoe lokale meststof gemaakt kan worden met het idee om dit straks lokaal te gebruiken, schrijft gemeente Amsterdam. De zuivere urine wordt deze maand opgevangen in opdracht van de gemeente en vervolgens uitgebreid getest door studenten van de UvA. De urine wordt getest op kwaliteit en nutriëntenwaarde. Het idee is om de meststof in de nabije toekomst in te zetten voor het beheer en onderhoud van het Amsterdams groen.

Circulair en duurzaam plassen

De GreenPee is dus een circulair urinoir. In dit urinoir kunnen 300 plasbeurten worden opgevangen. Het urinoir ziet er niet alleen fraai uit, het is ook nog duurzaam en functioneel. Het urinoir hoeft niet te worden aangesloten op het riool of water, waardoor het veel minder belastend is voor het milieu. Daarnaast draagt het urinoir bij aan een circulaire economie.

Hoe het werkt

De urine wordt opgevangen in een bak met geurabsorberende hennepvezel. De vezel, vermengd met urine, vormt na compostering een fosfaatrijke biologische meststof. Deze meststof kan gebruikt worden om op een natuurlijke wijze groen te bemesten. Een in-hydro systeem vangt regenwater op in een 30 liter reservoir. Dit zorgt ervoor dat de planten bij droogte minimaal bewaterd hoeven te worden. 

Deel dit artikel