Nieuws

Herinrichting Kloosterplein Goirle

Volgend jaar starten de werkzaamheden voor de herinrichting van het Kloosterplein. De gemeenteraad van Goirle stemde in met een kredietverstrekking van € 600.000 voor de aanpak van een eerste deelgebied.

Herinrichting Kloosterplein Goirle


Auto te gast


Het gaat om het deel tussen de ABN-AMRO bank, de villa Sperber en tussen het CC Jan van Besouw en de Tilburgseweg. De laatste weg wordt verkeersontmoedigend gemaakt. De auto is er te gast. De inrichting van het plein moet passen binnen het plan van Buro Lubbers. In dat plan worden allerlei suggesties gegeven voor materiaalgebruik, ontwerp, inrichting en groen.


Ontwerpvisie bruisend dorpshart


Buro Lubbers heeft de besloten prijsvraag voor het Kloosterplein gewonnen. Buro Lubbers: “Waar het plein nu voornamelijk functioneert als condensatiepunt van routes, voorziet het de landschapsarchitect een bruisend dorpshart. Lindebomen zullen zorgen voor een stevige groenstructuur en een geheel eigen ruimtelijke kwaliteit die de stedenbouwkundige identiteiten in de directe omgeving in hun waarde laat. Prettige zitplekken in de zon en de schaduw, evenals een 'dorpstafel' of 'zwetsbenkseke' maken het Kloosterplein tot dé ontmoetingsplek van het dorp.”

Uitvoering in stappen


Omdat Buro Lubbers een plein wil maken voor de Goirlenaren, zullen gebruikers en belangengroepen betrokken worden in het proces. Bovendien kan het plan in stappen worden uitgevoerd, met het voordeel dat bewoners al op korte termijn een aangenaam verblijfplein tot hun beschikking hebben. De bedoeling is dat het plein vervolgens uitgroeit tot het groene dorpshart van Goirle.

Herinrichting Groot Kloosterplein


Het Groot Kloosterplein, waarover de raad zich in 2009 uitsprak, komt op zijn vroegst in 2015 aan bod en alleen als er genoeg geld is. De gemeente moet de komende jaren miljoenen bezuinigen.

 

 

 

Deel dit artikel