Nieuws

Romeinen komen tot leven in archeologisch park Matilo

  Pro Arts Design, bureau voor kunst en vormgeving, heeft de opdracht gekregen om een ontwerp te maken voor de verbeelding van de Romeinse geschiedenis in park Matilo in Leiden.

Romeinen komen tot leven in archeologisch park Matilo

Wethouder Jan-Jaap de Haan: ‘Matilo was vroeger een belangrijk knooppunt in de Romeinse Limes, de grens van het Romeinse rijk. Erfgoed waar Leiden trots op mag zijn. Het bijzondere verhaal achter Matilo komt in het ontwerp goed tot zijn recht. Grote objecten beelden de geschiedenis uit, zo is het nog leerzaam ook’

Andere kijk op de wereld

Het uitgangspunt in het ontwerp is dat Romeinen anders naar de wereld keken dan de Germanen die al in het gebied woonden, en dat beide volkeren op een andere manier gebruik maakten van hun omgeving. Dit wordt zichtbaar gemaakt aan de hand van een aantal tegenstellingen, vormgegeven met objecten, beelden en tekst. Ook de geschiedenis van de Romeinen in Leiden wordt toegelicht en er wordt verband gelegd met het nu.

Eigentijdse en frisse vormgeving

Een commissie van bewoners uit de wijk, kunstkenners en de gemeente maakte een opdracht om het verhaal dat schuil gaat achter Matilo, op een educatieve, creatieve en prikkelende wijze te verbeelden in het park. De commissie koos uit vijf voorstellen voor het ontwerp van Pro Arts Design vanwege de eigentijdse, frisse en uitgesproken vormgeving. Het brengt op een uitnodigende manier informatie over en legt verbanden met het heden.

Pro Arts Design werkt het ontwerp verder uit en legt de route aan in het park. In september wordt Archeologisch Park Matilo geopend.
 
Bron: Vol Nieuws

 

Deel dit artikel