Nieuws

Unieke LEDLine-verlichting viaducten N201

Onder grote belangstelling is op 14 februari de rode LED-verlichting van de N201-viaducten over de A4 bij Hoofddorp ingeschakeld. De energiezuinige LEDLine verlichting van Lightronics vormt met de randelementen een unieke combinatie.

Unieke LEDLine-verlichting viaducten N201

Duidelijke herkenbaarheid


Bij het ontwerp van de nieuwe N201 en bruggen, viaducten en tunnels is gekeken naar landschappelijke inrichting en visuele uitstraling. De bedoeling was om een duidelijke herkenbaarheid te creëren ondanks de variëteit in vorm, functie en ligging. Lightronics was direct betrokken bij de intensieve samenwerking tussen de verschillende partijen, hetgeen uiteindelijk tot een unieke rode LEDLine verlichting heeft geleid. De betonnen kunstwerken zijn voorzien van kunststof randelementen, waarvan de bovenrand lichtdoorlatend is.

Contrast met omgeving


De LEDLine verlichting is speciaal voor de N201 ontwikkeld, en nog niet eerder in Nederland toegepast. De randelementen zijn overdag gewoon wit, maar zodra de duisternis begint in te vallen, licht de bovenrand van de kunststof randelementen rood op. De bruggen en viaducten vormen door de kleurstelling een contrast met de omgeving van zowel de weg als de genoemde kustwerken. De gebruikte armaturen van Lightronics worden elke dag tegelijkertijd met de openbare verlichting aan- en uitgeschakeld.

Ontsteking belangrijke mijlpaal


De ontsteking van de verlichting vormde een belangrijke mijlpaal in het omvangrijke A4-project dat moet voorzien in een betere bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid in het gebied tussen Hoofddorp en Amstelhoek. De gemeenten die aan het project deelnemen zijn de gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, De Ronde Venen, Haarlemmermeer en Uithoorn. 

 

 

Deel dit artikel