Communicatie essentieel bij afhandelen storingen in openbare verlichting

woensdag 25 maart 2015
timer 3 min
Storingen komen nooit van pas, en dus ook niet in de openbare verlichting. Ze komen altijd ongelegen, veroorzaken overlast en een boel ergernis. Zaak is dus de storingen zo snel mogelijk op te lossen.

Over het algemeen zijn storingen binnen de openbare verlichting in twee grote groepen te verdelen, aldus verlichtingsexpert en schrijver Bart van der Lugt. Er zijn bovengrondse en ondergrondse storingen. “Bij bovengrondse storingen gaat het bijvoorbeeld om lampen die voortijdig uitvallen of om masten die zijn omgereden. Ondergrondse (kabel)storingen leiden vooral tot het uitvallen van de energievoorziening. Hoe zo’n storing wordt opgelost kan per gemeente verschillen. Bij kleine gemeenten zie je vaak dat de storing hands on wordt afgehandeld door de persoon die de verlichtingsinstallatie op dat moment beheert. Bij grote gemeenten worden storingen vaak vrijwel helemaal geautomatiseerd afgehandeld. De melding wordt rechtstreeks doorgezet naar de partij die de gemeente heeft aangewezen voor het beheer en onderhoud van de openbare verlichting. De gemeente is hier dus veel minder rechtstreeks bij betrokken.”

 

Bovenstaand proces verloopt doorgaans goed, maar toch kan er vertraging ontstaan bij het afhandelen van storingen. “Een storing is bijvoorbeeld pas bekend bij de gemeente als die bij hen gemeld is, daar begint het mee. Zolang bewoners van een straat niet melden dat een lamp het niet meer doet, of dit niet op een andere manier wordt geconstateerd , kan er ook niets aan worden gedaan“.
 

Bellen

Een andere oorzaak kan zijn dat een extern bedrijf, dat verantwoordelijk is voor het afhandelen van storingen, om wat voor reden dan ook (volgens de burger althans) niet snel genoeg lijkt te werken. Dat kan bijvoorbeeld zijn door afspraken waar de burger geen weet van heeft. Vanuit zijn eigen praktijk heeft Van der Lugt bijvoorbeeld eens meegemaakt dat een mast was uitgevallen, maar dat dit niet echt voor een gevaarlijke situatie zorgde. Het onderhoudsbedrijf zou een week later in de nabijgelegen woonwijk lampen gaan vervangen, dus er was afgesproken dat die mast dan meteen meegenomen zou worden. Een ander voorbeeld was een ondergrondse storing, waar op de plek waar gegraven moest worden een steiger bleek te staan. De aannemer weigerde die steiger weg te halen. Vanuit hem gezien natuurlijk volkomen logisch geredeneerd. Het duurde dus langer voordat de storing kon worden opgelost. Op die momenten moet je eigenlijk alles uit je handen laten vallen behalve je mobiele telefoon en direct gaan bellen. Communicatie is immers van essentieel belang. Men vindt het over het algemeen niet erg om iets langer te moeten wachten, als men het maar weet.”


Handboek Openbare Verlichting

Het onderwerp ‘storingen’ is opgepakt door de Werkgroep Storings Estafette van het IGOV. Het doel van deze werkgroep is het verzamelen van informatie over storingen en het afhandelen daarvan. Tijdens de Week van de Openbare Ruimte leidt Van der Lugt een Werkatelier over dit onderwerp. Het is een eerste aanzet om te komen tot de informatieverzameling. “We verdelen daarbij de groep naar het aantal masten binnen een gemeente. We willen deze collectieve ervaringen beschikbaar maken zodat men eruit kan putten.  De bedoeling is te komen tot een aantal ‘best practises’ die in de praktijk gebruikt kunnen worden. Het wordt geen handleiding ‘zo los je een storing op’, want elke storing is uniek.” Deze informatie zal uiteindelijk worden gepubliceerd in het nieuwe Handboek Openbare Verlichting; een online naslagwerk van het IGOV dat op termijn nog veel meer praktische informatie zal gaan bevatten.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Bewegingssensoren laten gemeente Helmond maximaal besparen

3 apr om 09:57 uur

De gemeente Helmond is al zo’n tien jaar bezig met het ‘verslimmen’ van de openbare ruimte. Op het gebied van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »