Nieuws

Provincie Utrecht bestrijdt processierups

Provincie Utrecht bestrijdt eikenprocessierups Onder het motto ´voorkomen is beter dan genezen´ begon de provincie Utrecht onlangs met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups die zijn nesten zou kunnen gaan bouwen in de eikenbomen langs de Utrechtse provinciale wegen. De bestrijding neemt ongeveer zeven dagen in beslag.

Provincie Utrecht bestrijdt processierups

 

Nachtvlinder


De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder. Nadat de rups zich verpopt heeft tot vlinder, legt zij in de maanden augustus en september haar eitjes in de toppen van voornamelijk zomereiken. Na de winter komen in het voorjaar de jonge rupsen uit de eitjes te voorschijn. Na de het derde stadium van vervelling, komen de brandharen. Als de menselijke huid in aanraking komt met deze brandharen, is de kans groot dat er een allergische reactie ontstaat, zoals jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling.

Preventieve bestrijding


“Uit ervaring van voorgaande jaren weten we welke bomen favoriet zijn bij de processierupsen,”
laat Jan van der Pol van de provincie Utrecht weten. “We behandelen deze bomen nu in een vroeg stadium om te voorkomen dat de eikenprocessierups zich daar opnieuw nestelt.”

Het gaat om ruim 2000 eiken waaruit de provincie in vorige jaren nesten heeft verwijderd en om nog wat locaties die ´verdacht´ zijn. De bomen staan verspreid langs de volgende provinciale wegen:

N199 tussen Amersfoort en Bunschoten  
N237 tussen Amerfoort en Utrecht
N221 tussen Baarn en Eemnes                   
N238 tussen Zeist en De Bilt
N224 tussen Zeist en Renswoude              
N402 tussen Harmelen en Lopik
N225 tussen Rhenen en Wageningen       
N408 tussen Utrecht en Nieuwegein
N226 tussen Amersfoort en Maarsbergen  
N409 tussen Utrecht en Houten
N227 tussen Cothen en Amersfoort            
N411 tussen Utrecht en Bunnik
N234 tussen Groenekan en Bilthoven   
   

Waterwingebieden, bebouwde kommen en vlindertrekzone´s zijn zoveel als mogelijk uitgesloten van preventieve behandeling.

Behandeling met biologisch middel


Vanaf dinsdag 26 april 2011 begon de firma Wolterinck uit Beltrum met het spuiten van een biologisch middel dat niet schadelijk is voor de bomen en hun omgeving. De behandeling van de 2000 bomen neemt ongeveer zeven dagen in beslag. Een tweede behandeling is niet nodig. Alle overige bomen die geen preventieve behandeling krijgen, worden nauwlettend in de gaten gehouden door medewerkers van de provincie. De eventueel gevonden rupsen worden op milieuvriendelijke wijze opgezogen en daarna verbrand.
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel