Nieuws

Koploper Den Helder bespaart 65 procent energie

De gemeente Den Helder plaatste 142 armaturen Innolumis Moonlight 10 watt en 16 watt aan de Zanddijk tussen Den Helder en Julianadorp. Een toeristische plek, dus de verlichting moest goed zijn. 

Koploper Den Helder bespaart 65 procent energie

 

Toeristen


Technisch adviseur Henk Plagmeijer van de gemeente Den Helder: \"Deze locatie trekt veel toeristen en al sinds de jaren '90 hebben we hier een sfeer gecreëerd van plezier, feest. Een beetje het Scheveningen-gevoel. Een boulevard uitstraling met stijl en ontspanning.\" Om deze sfeer te creëren, heeft de gemeente destijds ook aandacht besteed aan het straatmeubilair. Zo zijn de verlichtingsmasten en parkeerhekken in rood uitgevoerd.

Wind en zee


Plagmeijer: \"We hebben destijds gekozen voor stijlvolle Hellux armaturen. In 2010 waren die aan vervanging toe. We hebben een lastige locatie. Wind en zand van zee maken het de armaturen niet gemakkelijk. We hebben gekozen om duurzame energiezuinige verlichting te gaan toepassen zonder concessies te doen aan de uitstraling.\"

Plezierige beleving


Den Helder kwam al gauw bij Innolumis uit. Ervaring was er al door een eerder project. In 2009 heeft Den Helder met Innolumis een fietspad verlicht met het Golden Green model. Plagmeijer: \"Dat is goed gelukt, we gingen van 24 watt naar 10 watt. En de beleving is goed. Het Golden Green model heeft weliswaar een groene glans maar die is zacht voor je ogen. Plezierig. Meer richting de bewoonde omgeving kiezen we echter voor het Moonlight model met wit licht vanwege de betere kleurwaarneming.\"

Koplopergemeente


Inmiddels zijn de 142 Moonlight armaturen geplaatst en Plagmeijer is tevreden: \"Het ziet er mooi uit en we besparen veel energie. We hadden 48 watt en 18 watt PL-verlichting en die vervangen we door 16 watt en 10 watt Moonlight. Een besparing van gemiddeld ca. 65 procent. Daar is de gemeente Den Helder blij mee want zij is dan ook een Koplopergemeente. \"
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

 

Deel dit artikel