Nieuws

Lieveheersbeestje bestrijdt bladluis in Middelharnis

In de gemeente Middelharnis worden lieveheersbeestjes ingezet om de overlast van bladluizen in de kiem te smoren. De gemeente wil geen milieuonvriendelijke bestrijdingsmiddelen inzetten en kiest voor een biologisch en duurzaam alternatief: lieveheersbeestjes.

Lieveheersbeestje bestrijdt bladluis in Middelharnis

 

Plakkerige substantie


In deze tijd van het jaar wordt de bladluis weer actief, zeker met droog en warm weer. Deze kleine beestjes zorgen in de zomermaanden voor overlast. Ze scheiden een plakkerige substantie af in de vorm van druppeltjes die terecht komt op auto’s, stallingen, straatmeubilair en bestrating.

Honingdauw


De luizen komen met name voor in linden, eiken en esdoorns. Ze zuigen sap uit de bomen, halen hier eiwitten uit, en scheiden vervolgens overtollige suikers af. Dit wordt honingdauw genoemd. Honingdauw verstikt de bladeren van bomen en trekt ook schimmels aan als het te lang blijft liggen. Dit geeft op den duur een smerige aanblik.

Lieveheersbeestjes


In diverse straten in de gemeente Middelharnis zijn gedurende de zomer witte zakjes tussen de bladeren te zien. In deze zakjes zitten zo’n honderd larven van lieveheersbeestjes. De larven van lieveheersbeestjes worden al jaren zeer succesvol ingezet voor de bestrijding van bladluizen in tuinen, openbaar groen en kwekerijen.

Biologische en duurzame oplossing


Hoewel lieveheersbeestjes kunnen vliegen, is het waarschijnlijker dat ze in de bomen blijven, omdat er genoeg voedsel is. De lieveheersbeestjes overwinteren in de bomen en ook in spleten en spouwmuren van huizen zodat er volgend jaar minder larven uitgezet hoeven te worden om een goed resultaat te krijgen. Kortom, een milieuvriendelijke en duurzame oplossing.

Bron: IGO
 

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel