Nieuws

Ledvervanging Gemeente Amsterdam

In 2020 en 2021 worden in de gemeente Amsterdam ruim 42.000 armaturen in de stad voorzien van een uiterst efficiënte ledunit.

De energietransitie is zo eenvoudig nog niet. Soms is het logisch om te investeren in energiezuinige apparatuur en in sommige gevallen leidt het aanschaffen van nieuw materiaal tot een verkwisting die niet gecompenseerd wordt door het toekomstige lagere verbruik. De gemeente Amsterdam heeft in 2018 een uitgebreide analyse gemaakt om te bepalen op welke manier zij maximaal bij kon dragen aan een reductie van het energieverbruik door de verlichting in de openbare ruimte. Uit de analyse is naar voren gekomen dat Amsterdam de meeste positieve impact heeft op het moment dat de bestaande verlichting voorzien wordt van een energiezuinige ledlichtbron.

Halverwege 2019 werd de Europese markt middels een Europese Aanbesteding uitgedaagd om de beste ledoplossing aan te bieden voor de gemeente Amsterdam, waarbij rekening werd gehouden met installatiegemak, beheerslast, energiereductie en aanschafkosten. Samen met Modernista heeft Setga de winnende inschrijving gedaan en in 2020 en 2021 worden ruim 42.000 armaturen in de stad voorzien van een uiterst efficiënte ledunit.

Aanpak

In totaal moeten 73 verschillende typen armaturen voorzien worden van een nieuwe ledlichtbron. Alle 73 varianten zijn door de gemeente Amsterdam naar de fabriek gestuurd en zijn uitvoerig bestudeerd door Setga. Aan de hand van de bestaande behuizing is bepaald hoe de bestaande lichtbron zo handig mogelijk vervangen kan worden door de ledunit bestaande uit een montageplaat, driver, koellichaam, leds, optieken en klein materiaal als connectoren en wartels. Vervolgens is de warmtehuishouding en het lichtbeeld getest. Tot slot is per type een instructiefilm gemaakt om zorg te dragen voor eenvoudige montage op locatie. Vanzelfsprekend worden alle led-units getest alvorens ze de fabriek verlaten.

Setga maakt voor de retrofit units gebruik van dezelfde componenten als voor haar andere armaturen. Met alle componenten is dus reeds een jarenlange ervaring en de kwaliteit is bekend. Door te werken met dezelfde componenten kunnen de materialen eenvoudig op voorraad gehouden worden, hetgeen zorgt voor een zeer snelle levertijd van 4 tot 6 weken. Om niet afhankelijk te zijn van de kwaliteit van de bestaande behuizingen wordt uitsluitend gewerkt met elektronische componenten met een IP-waarde van 66 of hoger.

Samenwerking met installateur

Bij iedere stap om te komen tot een nieuwe led-lichtbron is de installateur nauw betrokken. Het uitwisselen van de armaturen moet veilig en efficiënt gebeuren en dan is praktijk ervaring enorm relevant. Door de kennis van de installateur te benutten bij het ontwerp kunnen de units binnen een half uur op de mast uitgewisseld worden.

Deel dit artikel