Nieuws

4500 woningen in nieuwe groene wijk in Ouder-Amstel

Het gebied tussen station Duivendrecht en snelweg A2 wordt in de komende jaren getransformeerd tot een heuse stadswijk, genaamd De Nieuwe Kern. In deze wijk komen onder meer 4500 woningen.

Het wordt haast een tweede stuk stad met 4500 woningen rondom een stadspark, bedrijven horeca en kantoren. De Nieuwe Kern is gelegen in gemeente Ouder-Amstel. Een deel van de grond is eigendom van gemeente Amsterdam, zo schrijft gemeente Amsterdam op haar website.

Nieuw stuk stad

In De Nieuwe Kern komen niet alleen woningen, het wordt een echt stuk stad waar gerecreëerd, gesport en ontmoet kan worden. Alle componenten worden met elkaar verbonden door een centraal gelegen park, dat ongeveer net zo groot is als het Vondelpark. Met de komst van De Nieuwe Kern krijgt Ajax overigens de mogelijkheid sportpark De Toekomst uit te breiden.

Volkstuintjes

In de eerste plannen voor De Nieuwe Kern uit 2017 was voorzien dat het grootste deel van de volkstuinparken plaats zou moeten maken voor woningbouw. Dat is nu van de baan. In de nieuwe plannen kan twee derde van de volkstuinen op hun huidige plek blijven. De rest krijgt een nieuwe plek aangeboden binnen hetzelfde tuinparken gebied.

Fietsverbinding

Door het gebied komt een openbare fiets- en wandelroute die De Nieuwe Kern verbindt met Amsterdam Zuidoost en de rest van Amsterdam. De fietsverbinding wordt verbonden aan een fietsroute door de Amstelscheg, om de onderlinge bereikbaarheid tussen Duivendrecht en Ouderkerk aan de Amstel te verbeteren.

Optimale bereikbaarheid

De Nieuwe Kern ligt vlak bij station Duivendrecht en is daarmee de ideale locatie voor een goed bereikbare woonwijk. Op de huidige locatie van sportpark Strandvliet wordt een Smart Mobility Hub (SMH) ontwikkeld. Hier komen parkeervoorzieningen voor auto's en bussen, een Kiss & Ride en taxistandplaatsen. Maar er komen ook sportvelden op het dak, een sporthal, maatschappelijke functies en kantoorfuncties. Je kunt hier makkelijk overstappen op OV-knooppunt Bijlmer ArenA. Dit is ook de plek waar bezoekers van de Johan Cruijff ArenA, Ziggo Dome en Afas Live kunnen parkeren.

Participatietraject

De conceptstructuurvisie is nu afgerond. Er gaat een participatietraject van drie maanden van start waarbinnen bijeenkomsten worden georganiseerd voor gebruikers van het gebied, omwonenden en andere belanghebbenden. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen zij hun wensen en behoeften delen. Op basis hiervan wordt de conceptstructuurvisie aangescherpt. De verwachting is dat de eerste werkzaamheden in 2022 van start gaan. Vervolgens kunnen de eerste bewoners vermoedelijk in 2024 hun plek innemen. 

Deel dit artikel