Belgisch project wint Streetlife Design Competitie

maandag 27 maart 2023
Het Belgische team bestaande uit architect Aikaterini Ntavou en landschapsarchitect Laura Peralta won met het project “Rebirth: a foods’s tale” de allereerste editie van de Streetlife Design Competition, een samenwerking tussen Streetlife en Landezine. Het winnende project slaagt erin een verwaarloosde buurt in Brussel nieuw leven in te blazen en kan als pilot dienen voor een groter masterplan, vond de jury.

De verkiezing

Op vrijdagavond 24 maart 2023 presenteerden de twaalf geselecteerde teams tijdens de finale hun project voor de jury en het publiek. Doel van de ontwerpwedstrijd was het onder de aandacht brengen van het vak landschapsarchitectuur onder jonge ontwerpers van verschillende disciplines. Dit werd gestimuleerd, door de deelnemers te vragen een team samen te stellen met gemengde disciplines in het creatieve veld. Binnen het thema “Lost Sites” werd gevraagd een locatie te herwaarderen, waarbij naast het landschappelijke vraagstuk ook een ander, zelfgekozen, maatschappelijk probleem.

De vakjury selecteerde uit de meer dan zeventig inzendingen twaalf projecten voor de shortlist. Tijdens de live finale show hebben de genomineerde teams hun projecten gepresenteerd in een korte pitch. Onder de aanwezigen waren afgevaardigden van gerenommeerde landschapsbureaus, diverse landschapsinstituten en -verenigingen en nationale en internationale vakbladen.

Streetlife Design competition
Design van het winnende project

De winnaars

Het juryrapport schrijft over het winnende project: Rebirth: A Food’s Tale is een 'lost site' in Anderlecht die er in slaagt een verwaarloosde buurt nieuw leven in te blazen en als pilot kan dienen voor een groter masterplan. Het ontwerp combineert met succes stedelijke voedselproductie met de inclusieve samenleving en, in breder perspectief, herstelt het de verbinding met het water en creëert het nieuwe openbare ruimte. De met elkaar verweven doelen worden in een esthetisch sterk plan bereikt. Het team ziet een andere toekomst op kleine schaal en stelt nieuwe gebruiksmogelijkheden voor. Tegelijkertijd creëert het een vruchtbare en uitnodigende ruimte voor sociale interactie en een platform voor biodiversiteit. Het project neemt een voorvechtersrol in voor het creëren van bewustwording over voedselproductieprocessen en een gezonde stedelijke omgeving en illustreert een uitnodigend en inspirerend kader.

De tweede prijs ging naar het project “The Golden Connection” waarin een site in Porto (PT) wordt aangepakt door Alex Pontes de Albuquerque, Isabelle Caroline de Freitas, Mayara Ledo Mendes en Mariana Coelho Andrade Horta, studenten landschapsarchitectuur. De derde prijs is voor Steffy Chammanikkodath, Lucie Delacoste en Federico Marchese, studenten landschapsarchitectuur en architectuur uit Rome (IT) voor hun project “RESURFACING – designing with instability”. 

Er waren ook drie eervolle vermeldingen voor projecten in Dublin, Londen en Den Haag. De Haagse inzending betrof het project Gas o Green. Naast de eer gingen de zes winnende teams ook naar huis met een mooie geldprijs.

Tweede editie

Deze succesvolle eerste editie zal over twee jaar ongetwijfeld een vervolg krijgen, gemotiveerd door de wereldwijde opgave voor het creëren van een meer groene, leefbare en klimaatbestendige omgeving. Deze competitie moedigt jong talent aan door middel van kritische opgaven in het werkveld landschapsarchitectuur een positieve impact te maken.

Meer informatie over de winnaars en hun projecten vind je op de website streetlifedesigncompetition.com.

Streetlife Design competition
De winnaars in het zonnetje

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Hoe krijg je een bedrijvenpark honderd procent circulair?

31 mei om 13:37 uur
Hoewel bedrijventerreinen vaak aan de rand van de stad liggen, zijn het plekken waar inwoners veel tijd…
Lees verder »
descriptionArtikel

Herinrichten van naoorlogse wijken biedt grote circulaire impactkansen

16 mei om 13:56 uur
Na de oorlog speelde de auto een voorname rol in het ontwerp van onze steden, daardoor bestaat het overgrote deel…
Lees verder »
descriptionArtikel

Smart City: ‘de trein is nog niet in volle gang’ 

4 mei om 14:07 uur
Wanneer is een stad slim? Hebben we de voordelen die een slimme openbare ruimte ons kan bieden goed in beeld of…
Lees verder »

ACO geeft afwateringsystemen een eigen gezicht

3 mei om 11:42 uur
Lijnafwatering is dé corebusiness van ACO wereldwijd. Meer dan een halve eeuw zijn wij koploper op dit specifieke…
Lees verder »
descriptionArtikel

Uitgebreide co-creatie levert Hengelo een ‘groen doe-marktplein’ op

17 apr om 13:46 uur
"Op het marktplein kwam alles samen wat de Hengeloër niet goed vond aan de binnenstad", zegt programmamanager…
Lees verder »
descriptionArtikel

Enschede voert proef uit met fietsvlonder

15 apr om 17:00 uur

Enschede is half april een proef gestart met een fietsvlonder. Op deze manier test de gemeente of er behoefte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gouda kiest bewust voor gezonde en duurzame mobiliteit

17 mrt om 13:44 uur

In het streven naar een duurzame, groene en beter bereikbare stad, heeft de gemeente Gouda …

Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdam legt laadpalenpuzzel met inwoners

14 mrt om 13:00 uur
Steeds meer mensen rijden elektrisch, het levert een stillere en schonere stad op. Om die groei bij te benen, zijn…
Lees verder »