Belgisch project wint Streetlife Design Competitie

maandag 27 maart 2023
Het Belgische team bestaande uit architect Aikaterini Ntavou en landschapsarchitect Laura Peralta won met het project “Rebirth: a foods’s tale” de allereerste editie van de Streetlife Design Competition, een samenwerking tussen Streetlife en Landezine. Het winnende project slaagt erin een verwaarloosde buurt in Brussel nieuw leven in te blazen en kan als pilot dienen voor een groter masterplan, vond de jury.

De verkiezing

Op vrijdagavond 24 maart 2023 presenteerden de twaalf geselecteerde teams tijdens de finale hun project voor de jury en het publiek. Doel van de ontwerpwedstrijd was het onder de aandacht brengen van het vak landschapsarchitectuur onder jonge ontwerpers van verschillende disciplines. Dit werd gestimuleerd, door de deelnemers te vragen een team samen te stellen met gemengde disciplines in het creatieve veld. Binnen het thema “Lost Sites” werd gevraagd een locatie te herwaarderen, waarbij naast het landschappelijke vraagstuk ook een ander, zelfgekozen, maatschappelijk probleem.

De vakjury selecteerde uit de meer dan zeventig inzendingen twaalf projecten voor de shortlist. Tijdens de live finale show hebben de genomineerde teams hun projecten gepresenteerd in een korte pitch. Onder de aanwezigen waren afgevaardigden van gerenommeerde landschapsbureaus, diverse landschapsinstituten en -verenigingen en nationale en internationale vakbladen.

Streetlife Design competition
Design van het winnende project

De winnaars

Het juryrapport schrijft over het winnende project: Rebirth: A Food’s Tale is een 'lost site' in Anderlecht die er in slaagt een verwaarloosde buurt nieuw leven in te blazen en als pilot kan dienen voor een groter masterplan. Het ontwerp combineert met succes stedelijke voedselproductie met de inclusieve samenleving en, in breder perspectief, herstelt het de verbinding met het water en creëert het nieuwe openbare ruimte. De met elkaar verweven doelen worden in een esthetisch sterk plan bereikt. Het team ziet een andere toekomst op kleine schaal en stelt nieuwe gebruiksmogelijkheden voor. Tegelijkertijd creëert het een vruchtbare en uitnodigende ruimte voor sociale interactie en een platform voor biodiversiteit. Het project neemt een voorvechtersrol in voor het creëren van bewustwording over voedselproductieprocessen en een gezonde stedelijke omgeving en illustreert een uitnodigend en inspirerend kader.

De tweede prijs ging naar het project “The Golden Connection” waarin een site in Porto (PT) wordt aangepakt door Alex Pontes de Albuquerque, Isabelle Caroline de Freitas, Mayara Ledo Mendes en Mariana Coelho Andrade Horta, studenten landschapsarchitectuur. De derde prijs is voor Steffy Chammanikkodath, Lucie Delacoste en Federico Marchese, studenten landschapsarchitectuur en architectuur uit Rome (IT) voor hun project “RESURFACING – designing with instability”. 

Er waren ook drie eervolle vermeldingen voor projecten in Dublin, Londen en Den Haag. De Haagse inzending betrof het project Gas o Green. Naast de eer gingen de zes winnende teams ook naar huis met een mooie geldprijs.

Tweede editie

Deze succesvolle eerste editie zal over twee jaar ongetwijfeld een vervolg krijgen, gemotiveerd door de wereldwijde opgave voor het creëren van een meer groene, leefbare en klimaatbestendige omgeving. Deze competitie moedigt jong talent aan door middel van kritische opgaven in het werkveld landschapsarchitectuur een positieve impact te maken.

Meer informatie over de winnaars en hun projecten vind je op de website streetlifedesigncompetition.com.

Streetlife Design competition
De winnaars in het zonnetje

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid

28 mei om 11:17 uur
Dat het thema klimaat en groen van Straatbeeld nummer 1 van dit jaar op meerdere manieren invloed heeft op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »