Bloemendaal verduurzaamt straatverlichting

vrijdag 28 juni 2019
timer 3 min
Gemeente Bloemendaal heeft haar straatverlichting in de kernen Bloemendaal en Aerdenhout een duurzame update gegeven. Er worden dagelijks vijftig armaturen en masten vervangen door de nieuwe Luxis en Friso-exemplaren.

Bij de aanbesteding van gemeente Bloemendaal voor deze opdracht, kwam verlichtingsbedrijf Lightwell als winnaar uit de bus. De eerste van de ruim 1200 exemplaren zijn onlangs geplaatst. Per dag worden zo'n 50 armaturen vervangen. In lijn met de verduurzamingsambitie van de regio, waarin diverse gemeenten met elkaar hebben afgesproken om alles op alles te zetten met het oog op het realiseren van de doelstellingen van het Parijse Klimaatakkoord.

Convenant

Gemeente Bloemendaal heeft in de zomer van 2018 een convenant getekend waarmee de gemeente zichzelf ten doel stelde circulair in te kopen. Hiermee eist de gemeente van haar leveranciers dat zij inzicht hebben en geven in de milieu-impact van hun producten. De Metropool Regio Amsterdam ondersteunt het initiatief dat verder gericht is op sociaalbewust inkopen.

Trots

Burgemeester Eibert Roest is trots op de gehaalde ambities: "Dat het Bloemendaal lukt om zaken als circulariteit succesvol in een aanbesteding te krijgen is een prestatie om trots op te zijn. En het was natuurlijk spannend omdat we niet zeker wisten of de markt er al klaar voor was. Lightwell bleek dat te zijn, zij gaven ons een heel duidelijk inzicht in hoe zij hun producten duurzaam produceren en hoe zij in de productieketen steeds weer oog houden voor verbeteringen”.


Voor Lightwell-verkoopdirecteur Virgil Warnars was de winst minder verrassend: “Wij zijn hier al jaren mee bezig en hebben met onze ingenieurs veel kennis in huis om hier invulling aan te geven. Zo is onze ingenieur Florian Mesch Cum Laude afgestudeerd aan de TU Delft op dit onderwerp en produceren wij al jarenlang bij een sociaal werkbedrijf. Daar zetten wij mensen met afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk om de armaturen te produceren, ook de armaturen voor Bloemendaal. Daarmee zijn circulariteit en sociale-productie mooi in balans."

Dutch Design

Los van de productiewijze en milieu-impact wil Bloemendaal natuurlijk ook gewoon mooie straatverlichting. De armaturen zijn ontworpen volgens het Dutch Design principe: minimalistisch en in balans met de omgeving. De recent overleden iconische vormgever Friso Kramer (1922-2019) is de ontwerper van de armaturen die op de lage masten komen te staan. Hij was sinds begin 2011 aan Lightwell verbonden en hielp het toen kleine start-up bedrijf bij productontwikkeling en vormvisie. Bij zijn overlijden kwam hij weer prominent in de aandacht te staan, mede omdat zijn Revolt stoel in het collectieve geheugen van vele Nederlanders zit, net als dus het Friso Kramer LED armatuur dat in Bloemendaal geplaatst wordt. Met deze verlichting zal Bloemendaal 20 jaar gegarandeerd zijn van goede verlichting en zijn de installaties weer helemaal up-to-date. De werkzaamheden vinden plaats voor en na de zomervakantie.

 

 Meer artikelen met dit thema

Webinar slimme openbare verlichting

10 mei om 11:03 uurtimer2 min
Ontdek hoe verschillende beleidsdoelen sneller worden behaald met slimme openbare verlichting.
Lees verder »

Noord-Holland vervangt alle openbare verlichting door ledverlichting

19 apr om 08:00 uurtimer2 min
De provincie Noord-Holland vervangt de komende jaren al haar openbare verlichting door ledverlichting. "Om de CO2-…
Lees verder »

Themabijeenkomst Omgevingsgericht Lichtontwerp

19 apr om 08:00 uurtimer3 min
Bij het ontwerp en de inrichting van de openbare ruimte wordt openbare verlichting lang niet altijd vanaf het…
Lees verder »

Publicatie brengt lichtambities voor stations in kaart

6 apr om 08:00 uurtimer2 min
In de publicatie Nieuw Licht op Stations omschrijven NS Stations, ProRail en Bureau Spoor­bouwmeester hun ambities…
Lees verder »

Omgevingsgericht Lichtontwerpen; leren van andere vakgebieden

26 mrt om 00:00 uurtimer8 min
Om de principes van Omgevingsgericht Lichtontwerpen succesvol te implementeren in visie, ontwerp, realisatie en…
Lees verder »

Familiebedrijf maakt werk van duurzame en circulaire openbare verlichting

11 mrt om 00:00 uurtimer4 min
Light International is een producent van hoogwaardige armaturen en ledverlichting. Iedere component van de…
Lees verder »

Openbare verlichting en duurzaamheid

9 mrt om 00:00 uurtimer2 min
Het klimaatakkoord is een onderdeel van het Nederlandse klimaatbeleid. Het belangrijkste doel van het…
Lees verder »

Unicum in Amsterdam; lichtarmaturen gegund op basis van laagste MKI-waarde

3 mrt om 00:00 uurtimer7 min
In de betonwereld is aanbesteden op basis van de laagste Milieukostenindicator (MKI) gemeengoed. Als het aan de…
Lees verder »