Deventer Groenste Stad van Europa

maandag 19 september 2011
timer 3 min
Deventer mag zich gedurende 2011 de Groenste Stad van Europa noemen. In 2010 eindigde Deventer al als eerste van de Entente Florale, de Nationale Groencompetitie. Beide wedstrijden tonen aan dat Deventer mooi groen is en dat is goed voor inwoners en bezoekers. 
Deventer Groenste Stad van Europa

 

Prijsuitreiking


De Entente Florale Europa wordt georganiseerd door de Association Européenne du Fleurissement et du Paysage\" (A.E.F.P.). De organisatie wil met de wedstrijd een groene en prettige leefomgeving in Europese steden en dorpen bevorderen en stimuleert het aangaan van internationale contacten tussen de deelnemers. Burgemeester Heidema ontving op 16 september de eerste prijs in de categorie ‘steden’, een metalen plaquette,  in het Sloveense Rogaška Slatina. Deventer versloeg negen andere Europese steden.


Juryoordeel


De jury van de Entente Florale Europa: “Deventer, de oude Hanzestad aan de oever van de IJssel, heeft zich ontwikkeld tot een verrassend groene stad. De stad is een voorbeeld van  hoe landschap kan worden geïntegreerd op een harmonieuze manier met de stad, hoe natuur en cultuur elkaar op een fantastische manier versterken. De stad dooraderd met water en hoogwaardig groen. De inwoners zijn echt betrokken bij het groen en de natuur, en milieueducatie is op het allerhoogste niveau. Dit groene juweel geeft de gemeente en zijn inwoners echte quality of life.”   

Bezoek stad


Op 21 juli werden 15 juryleden langs ruim twintig routepunten geleid, waar toelichting volgde van vrijwilligers en partnerorganisaties. De jury beoordeelde de gemeente op het groenbeleid, het groen in stad en ommelanden, de kwaliteit van de leefomgeving (schoon, heel en veilig), betrokkenheid van inwoners bij de groene leefomgeving, duurzaamheid, milieueducatie en de inspanningen op het gebied van toerisme.


Hoge ogen gescoord


De jury waardeerde vooral het Rijsterborgherpark en het Nieuwe Plantsoen. Beide zijn ontworpen door landschapsarchitect Leonard Springer. Ook de Kloostertuin, een stille oase in de levendige binnenstad, deed menig juryhart sneller kloppen. Verder droegen de ligging aan de  IJssel en de groene omgeving met uiterwaarden, weilanden en bossen bij aan de overwinning. Juist die combinatie van een bruisende stad omgeven door water en groen maakt Deventer zo speciaal. Als laatste maakte natuur- en milieueducatiecentrum De Ulebelt, waar diverse partnerorganisaties en vrijwilligers zich presenteerden, grote indruk.


Groen, Gezondheid, Bewegen


Wethouder Margriet de Jager: “Investeren in groen loont. Daarom is Groen, Gezondheid en Bewegen als drie-eenheid in ons beleid verankerd in samenhang met Schoon, Heel en Veilig. In juli hebben we de jury laten zien hoe we dit op sobere en efficiënte wijze handen en voeten geven. Ik ben er enorm trots op dat de jury dit heeft weten te waarderen.”

Impuls groen, toerisme en lokale economie


Wethouder Margriet de Jager: “Deelnemen aan de competitie zorgt voor een krachtige groene impuls. Zo organiseerde vrijwilligersorganisatie Groei en Bloei samen met de gemeente de wedstrijd 'De groenste voortuin van Deventer' en hebben zij samen met het Deventer Groenbedrijf de rotonde Havezatelaan/Boxbergerweg opnieuw ingericht. Stichting Open Boek zette de deelneming van de gemeente aan de wedstrijd kracht bij met het boek ‘Mooi Deventer’.” Het winnen van de competitie zorgt bovendien voor een toename van toerisme en betekent een impuls voor de lokale economie.

</

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »
descriptionArtikel

Nieuwe KPI’s voor biodiversiteit in de openbare ruimte

12 mrt om 16:49 uur

In steden en op het platteland staat de natuur onder druk. De populaties van eerder veelvoorkomende soorten,…

Lees verder »