Dit zijn de plannen voor het nieuwe Spoorpark in Tilburg
Het nieuwe stadspark heeft alles mee. De ligging midden in de stad, de grootte van 10 hectare en het vuur van het betrokken burgerinitiatief om het terrein om te toveren tot een stadspark voor iedereen. “Er zit een grensverleggend burgerinitiatief achter het park”, vertelt Kruit van KruitKok Landschapsarchitecten.
Acht ideeën als leidraad
Tilburgers hebben meegedacht over de inrichting van het park. Er waren 82 ideeën van mensen uit de stad, die werden gepresenteerd aan het regieteam van het burgerinitiatief. Na destillatie van de ideeën bleven er acht over, die door KruitKok en ontwerpbureau Blom & Moors verder zijn uitgewerkt.
Heel globaal gezegd komt er veel groen en water in het park, met een klimtoren, beachvolleybalterrein, ruimte voor buitenspelen, beweegtuin voor ouderen, anderhalf hectare groot evenemententerrein, stadscamping, Urban Sports Area (bmx, skatebaan, freerunning) en een paviljoen met de naam T-Huis. Ook is er een woontoren opgenomen in het plan.
Eyecatcher
Kortom: het Spoorpark Tilburg biedt voor ieder wat wils. Voordat Kruit alle ideeën inpaste, begon de landschapsarchitect allereerst met het bedenken en ontwerpen van de hoofdstructuur van het park. “Het raamwerk moet goed zijn. Over honderd jaar moet het park nog steeds allure hebben. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de duurzaamheidswaarde van bomen, groen en het gebruik van de openbare ruimte.”
KruitKok Landschapsarchitecten ©
Eén van de eyecatchers wordt de talud aan de rand van het park. “De talud ligt zes meter hoog, dus vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over het park. We willen de talud toegankelijk maken voor iedereen door tussen het bloemrijke gras een ligweide en zitplekken te creëren.”
Burgerinitiatief doet beheer
Belangrijk is dat het ontwerp in samenspraak met de acht kwartiermakers (acht ideeën) en de regiegroep tot stand is gekomen. “Het is en blijft een burgerinitiatief. Ook als het straks klaar is. Een parkmanagement zorgt voor het beheer, in opdracht van het burgerinitiatief. Zo gaat het park ’s nachts op slot”, vertelt Kruit.
Gemeenteraad gaat akkoord
Deze week zijn de plannen voor het Spoorpark goedgekeurd door de gemeenteraad van Tilburg. De raad ging akkoord met de benodigd 5,4 miljoen euro, plus de kosten voor het bouwrijp maken van het terrein ter grootte van 2,6 miljoen en een jaarlijks onderhoudsbudget van twee ton. Het definitieve ‘ja’ van de gemeenteraad betekent dat het Spoorpark definitief de realisatiefase in gaat en vanaf september de werkzaamheden op het park gaan plaatsvinden. Half augustus zal bekend zijn wie de aanleg gaat uitvoeren. Het park dient in de zomer van 2018 afgerond te zijn.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'
10 jun om 08:44 uurOm het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…
De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid
28 mei om 11:17 uurEindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers
19 apr om 19:41 uurEindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…
De straat is van iedereen
10 apr om 09:57 uurKlimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade
8 apr om 09:51 uurSamen herstellen we de waterkringloop
8 apr om 09:25 uurKlimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel
2 apr om 08:52 uurMooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden
27 mrt om 11:54 uurDe Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…