Duurzame materialen voor Pater van den Elsenplein in Tilburg
Op het nieuwe plein wordt gebruik gemaakt van de CERO-stenen van het bedrijf Struyk Verwo Infra. Voor deze stenen wordt geen vervuilend cement gebruikt. De CO2-reductie van deze stenen is 70 procent ten opzichte van de op dit moment nog gebruikelijke betonstenen.
Daarnaast wordt het materiaal volledig elektrisch geleverd en gebeurt ook het aanbrengen van de CERO-stenen 100 procent elektrisch. Deze manier van werken zorgt voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Het Pater van den Elsenplein is het eerste project in Tilburg waarbij op deze manier wordt gewerkt. Het dient als proef voor toekomstige projecten. Aannemer Broeren, steenleverancier Struyk en de gemeente Tilburg betalen de kosten.
Klimaatfonds
Voor de realisatie van dit project is een bijdrage ontvangen vanuit het Klimaatfonds. Dit fonds is ingesteld door de Tilburgse gemeenteraad en draait nu anderhalf jaar. Sindsdien zijn 45 aanvragen ingediend voor (mede)financiering van plannen die bijdragen aan de klimaattransitie. Verkoeling door groen en water hoort daarbij, of het voorkomen van overlast na hoosbuien. Maar ook duurzame en vernieuwende energieprojecten en het bevorderen van hergebruik en circulaire economie. Deze aanpak is nu nog een proef, maar wordt wat de gemeente betreft in de toekomst vaker ingezet.
De gemeente bekijkt de mogelijkheden om volgend jaar nog een aantal straten op dezelfde manier in te richten. Uiteindelijk moet het de standaard gaan worden. Bas van der Pol, wijkwethouder en wethouder (Circulaire) Economie zegt erover: "We werken voortdurend aan een duurzamer Tilburg. Het Pater van den Elsenplein bevat alle belangrijke elementen die nodig zijn voor de toekomst van de stad. We zorgen voor meer groen en biodiversiteit en vangen het regenwater op: dit maakt het plein een koelere plek. Er komen groene ontmoetings- en speelplekken die uitnodigen om samen te komen. En we gebruiken duurzame, waar mogelijk hergebruikte materialen. Hopelijk zetten we met dit project de toon voor een nieuwe manier van werken."
Participatie
Over het ontwerp van het plein heeft een groep buurtbewoners en wijkpartners meegedacht. Zij hebben aandachtspunten, wensen en ideeën uit de buurt ingebracht. Bij het nieuwe plein is dan ook aandacht voor veiligheid, parkeren, water en groen. Ook komen er verschillende ontmoetingsplekken en krijgen de bewoners aan het plein een geveltuintje. Eind van het jaar moet het nieuwe plein gereed zijn.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
FURNS: jouw partner in maatwerk en advies
1 mei om 09:53 uurBij FURNS geloven we in de kracht van duurzaamheid. De transitie naar een circulaire economie is in volle gang…
Groningen zet vol in op Warm Mix Asfalt: ‘Het is geen rocket science’
10 jul om 12:32 uurWerken met Warm Mix Asfalt? ‘Ga het gewoon doen.’ Tot die conclusie komt de gemeente Groningen, dat Warm Mix…
Water, historie en staal met stijl in ’t Gulden Land
10 jul om 08:00 uurIn het noorden van Helmond, ingeklemd tussen de oude en nieuwe Zuid-Willemsvaart en grenzend aan Aarle-Rixtel,…
Verkeersborden uit windturbineafval: revolutie in recycling
8 jul om 11:36 uurDe opwekking van duurzame energie groeit in hoog tempo, en dat is goed nieuws. Windmolens domineren steeds…
GWW-programma Building Balance en CO2-monitor in de prijzen
6 jun om 16:31 uurHet GWW-programma van Building Balance en CO2-monitor Nederland hebben bij de WOW-dag op 6 juni de WOW-prijs…
Innovatieve verkeersmonitoring met Zebra-Safe
3 jun om 08:00 uurTraffic Care, al zestien jaar actief in het verbeteren van verkeersveiligheid, zet met hun Zebra-Safe…
Twee nieuwe bruggen: ook Dongen kiest voor geopolymeerbeton
21 mei om 08:32 uurHet aantal opdrachtgevers dat geopolymeerbeton toepast, stijgt en stijgt. Zelfs in een relatief kleine gemeente…
Slimme ingreep in Bergen aan Zee: fietspad verlegd naar hoger duin
15 mei om 13:03 uurNa aanhoudende wateroverlast in het duingebied bij Bergen aan Zee stond een belangrijk fietspad langdurig onder…