Duurzame materialen voor Pater van den Elsenplein in Tilburg

woensdag 10 november 2021
timer 3 min
Er wordt momenteel hard gewerkt aan het Pater van den Elsenplein in Tilburg. Het plein krijgt een nieuwe en groene inrichting. Dat gebeurt op een duurzame manier en met duurzame materialen.

Op het nieuwe plein wordt gebruik gemaakt van de CERO-stenen van het bedrijf Struyk Verwo Infra. Voor deze stenen wordt geen vervuilend cement gebruikt. De CO2-reductie van deze stenen is 70 procent ten opzichte van de op dit moment nog gebruikelijke betonstenen.

Daarnaast wordt het materiaal volledig elektrisch geleverd en gebeurt ook het aanbrengen van de CERO-stenen 100 procent elektrisch. Deze manier van werken zorgt voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot. Het Pater van den Elsenplein is het eerste project in Tilburg waarbij op deze manier wordt gewerkt. Het dient als proef voor toekomstige projecten. Aannemer Broeren, steenleverancier Struyk en de gemeente Tilburg betalen de kosten.

Klimaatfonds

Voor de realisatie van dit project is een bijdrage ontvangen vanuit het Klimaatfonds. Dit fonds is ingesteld door de Tilburgse gemeenteraad en draait nu anderhalf jaar. Sindsdien zijn 45 aanvragen ingediend voor (mede)financiering van plannen die bijdragen aan de klimaattransitie. Verkoeling door groen en water hoort daarbij, of het voorkomen van overlast na hoosbuien. Maar ook duurzame en vernieuwende energieprojecten en het bevorderen van hergebruik en circulaire economie. Deze aanpak is nu nog een proef, maar wordt wat de gemeente betreft in de toekomst vaker ingezet.

elektrisch vervoer

De gemeente bekijkt de mogelijkheden om volgend jaar nog een aantal straten op dezelfde manier in te richten. Uiteindelijk moet het de standaard gaan worden. Bas van der Pol, wijkwethouder en wethouder (Circulaire) Economie zegt erover: "We werken voortdurend aan een duurzamer Tilburg. Het Pater van den Elsenplein bevat alle belangrijke elementen die nodig zijn voor de toekomst van de stad. We zorgen voor meer groen en biodiversiteit en vangen het regenwater op: dit maakt het plein een koelere plek. Er komen groene ontmoetings- en speelplekken die uitnodigen om samen te komen. En we gebruiken duurzame, waar mogelijk hergebruikte materialen. Hopelijk zetten we met dit project de toon voor een nieuwe manier van werken."

Participatie

Over het ontwerp van het plein heeft een groep buurtbewoners en wijkpartners meegedacht. Zij hebben aandachtspunten, wensen en ideeën uit de buurt ingebracht. Bij het nieuwe plein is dan ook aandacht voor veiligheid, parkeren, water en groen. Ook komen er verschillende ontmoetingsplekken en krijgen de bewoners aan het plein een geveltuintje. Eind van het jaar moet het nieuwe plein gereed zijn.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Door co-creatie gedragen herinrichting De Kwakel méér dan geslaagd 

17 jul om 12:01 uur

De Kwakel (gemeente Uithoorn) heeft een nieuw dorpscentrum. Met de herinrichting heeft het centrum een heuse…

Lees verder »
flash_onNieuws

Financiering fiets- en voetgangersbrug over het IJ rond

15 jul om 15:46 uur

De Vervoerregio en de gemeente Amsterdam gaan de Oostbrug over het IJ samen financieren en aanleggen. De komst…

Lees verder »
descriptionArtikel

Technici Vialis verhelpen dagelijks tientallen storingen aan verkeerslichten

9 jul om 11:43 uur

Verkeerslichten zijn in het leven geroepen om de doorstroming in het verkeer te bevorderen en ervoor  te zorgen…

Lees verder »
descriptionArtikel

In co-creatie naar een parkachtig nieuw visitekaartje voor Oldemarkt

9 jul om 09:00 uur

Een plein als een niet representatieve blikvanger voor het dorp. Sterker, dat eentje die een doorn en in het…

Lees verder »
descriptionArtikel

Slimme steden, sterke goten

3 jul om 09:49 uur
In moderne stedelijke ontwikkeling, waar duurzame en innovatieve projecten vaak de aandacht trekken, is het goed…
Lees verder »
descriptionArtikel

Marktplein in Steenderen voelt voor inwoners als ‘ons dorpsplein’

1 jul om 10:32 uur

 Het marktplein in het centrum van Steenderen in de Achterhoek was voorheen vooral een parkeerplaats waar…

Lees verder »
descriptionArtikel

'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'

10 jun om 08:44 uur

Om het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…

Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid

28 mei om 11:17 uur
Dat het thema klimaat en groen van Straatbeeld nummer 1 van dit jaar op meerdere manieren invloed heeft op…
Lees verder »