Eco2Shield zorgt voor duurzaam en veilig bermbeheer

dinsdag 5 januari 2021
timer 4 min
Het bedrijf Essie B.V. heeft een innovatief bedekkingselement ontwikkeld. Door Eco2Shield om bermobstakels te plaatsen is nabewerking in het maaiproces verleden tijd. Het product zorgt voor duurzaam en veilig bermbeheer.

Eco2Shield is een betonnen bedekkingselement bestaande uit twee identieke delen. Eenmaal geplaatst op maaihoogte vormen zij een afgesloten geheel aan de voet van obstakels in de berm zoals lichtmasten, reflectiepalen en hectometerpaaltjes. Persoonlijke ervaringen zorgden ervoor dat Eco2Shield werd ontwikkeld, zo vertelt Joost de Vogel, eigenaar van Essie B.V. “Je ziet geregeld dat bermbeheer zorgt voor gevaarlijke situaties. Het weren van mensen en zware werkvoertuigen uit de berm vergroot de verkeersveiligheid. Nadat ik zelf bijna betrokken raakte bij een verkeersongeluk, heb ik een marktonderzoek laten uitvoeren met de vraag waarom bermbeheerders nog op de weg moeten staan. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat we Eco2Shield hebben ontwikkeld.” Samen met zijn vrouw Esther begon De Vogel in maart met het bedrijf Essie B.V. “Vlak voor de eerste lockdown. Inmiddels merken we dat er veel animo voor ons product is.”

Impact

Het innovatieve productassortiment is geproduceerd door Martens Beton en wordt gemaakt van een duurzaam betonreceptuur dat voldoet aan de moderne mki-waarde. Eco2Shield bestaat uit een nok, baan, afstandhouder en een velling. Door Eco2Shield te gebruiken wordt schade aan bermobstakels voorkomen. Het product wordt met een klem of vacuüm om het obstakel geplaatst. Eco2Shield is daarnaast eenvoudig los te koppelen waardoor het product meerdere malen te gebruiken is. “We hebben een simpele oplossing ontwikkeld met een groot impact op bermonderhoud. Met onze innovatie houden we mensen uit de berm. Het handmatig maaien rondom bijvoorbeeld lichtmasten is door ons product verleden tijd”, aldus De Vogel. “Voor het maaien van velden is het belangrijk dat de maaikorven niet gelift hoeven te worden. Hierdoor kan de machinist sneller maaien en behoudt hiermee beter het overzicht.”Eco2Shield zorgt voor een sneller maaiproces en dat heeft een aanzienlijke impact op het brandstofgebruik en de Co2-uitstoot. Voor opdrachtgevers onderzoekt Essie B.V. wat er gebeurt als de Eco2Shield geplaatst wordt om de kluit van jonge bomen. “We denken dat ons product tijdens de zomerperiode voor jonge bomen bescherming kan bieden tegen uitdroging. De kern van Eco2Shield fungeert als waterbak die een geleidelijke toevoer van water garandeert. Eco2Shield heeft een isolerende functie, dit bevordert het vochtgehalte van de kluit wat hydrofoob voorkomt. Zo voorkomt ons product schade aan de schors en door het gewicht blijft de boom op haar plaats”, aldus De Vogel.


Sommige gemeenten besteden beheerwerkzaamheden uit aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De Vogel: “de maatschappelijk functie van onderhoud willen wij niet uit het oog verliezen. Het is belangrijk dat ook deze mensen de functie-uren kunnen behouden. De waarde van dagbesteding is een groot goed. Juist voor deze groep is het belangrijk dat er gewerkt wordt in een veilige omgeving."


De Vogel: "In het eerste kwartaal van 2021 zetten we vol in op de productie van Eco2Shield."

Van pilots naar inrichting

Essie B.V. wil graag een bijdrage leveren aan een toekomstbestendige infrastructuur, zo stelt De Vogel. “Het feit dat wij beschikken over octrooi op onze toepassing geeft aan dat er ruimte is voor een innovatieslag binnen het bermonderhoud. Gemeenten, provincies en Rijkswaterstaat moeten zich de vraag stellen of het huidige nabewerkingstraject nog past binnen het onderhoudsbeleid. Essie zorgt dat Eco2Shield voor iedere gemeente toegankelijk is. Voor beheerders betekent dit een laagdrempelige verduurzamingslag.”

De Vogel merkt dat er veel interesse is in de innovatie van zijn bedrijf. “We hebben langdurige testen uitgevoerd met ons product. Er is bekeken of het systeem functioneert zoals we bedacht hadden en of het efficiënt te plaatsen is. Hiervoor zijn verschillende maaitechnieken toegepast, denk hierbij aan trekkers en maaivoertuigen. In het eerste kwartaal van 2021 zetten we vol in op de productie van Eco2Shield”, zo besluit De Vogel.


Essie B.V.
Capelle a/d IJssel
085-0802610
https://essiebv.com/

Meer artikelen met dit thema

Vermindering geluidsniveau dankzij stille straatklinkers

10 jun om 11:50 uurtimer3 min
Een experiment met stille straatklinkers in de Rotterdamse wijk Overschie toont veelbelovende resultaten. De…
Lees verder »

Slimme én toegankelijke openbare ruimte

7 jun om 12:02 uurtimer4 min
Toen ik het thema van deze uitgave vernam, slimme openbare ruimte, buitelden er direct allerlei dromen, wensen,…
Lees verder »

Column Chantal Verspaille: Meerjarenplan

4 jun om 13:07 uurtimer2 min
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad. Ze vertelt in ieder magazine over haar belevenissen.
Lees verder »

Publicatie over vergroenen bedrijventerreinen met inspirerende voorbeelden

27 mei om 14:45 uurtimer2 min
Stichting Steenbreek en de provincie Zuid-Holland maken werk van het vergroenen van bedrijventerreinen. Een eerste…
Lees verder »

Ondergrondse aansluitingen zorgen voor duurzaam beheer openbare ruimte

20 mei om 00:00 uurtimer2 min
PowerPut is een door CBM Montfoort ontwikkeld totaalconcept om de klant beter te ondersteunen in de verduurzaming…
Lees verder »

Methode brengt klimaatadaptief vermogen van een ontwerp in kaart

19 mei om 11:29 uurtimer3 min
We staan voor een enorme uitdaging: klimaatverandering. We krijgen steeds meer te maken met klimaatopgaven als…
Lees verder »

‘Je ziet ons vooral op plaatsen waar opdrachtgevers iets opvallends willen creëren’

17 mei om 14:55 uur
METTEN Stein+Design ontwikkelt hoogwaardige en duurzame betonstenen voor de openbare ruimte. Bij het Duitse…
Lees verder »

Met slimme kasten wordt stroom beheersbaar gemaakt

17 mei om 11:25 uurtimer5 min
Met SLIMME kast van het bedrijf PUTkast techniek worden de energiekosten voor evenementen, markten, havens en…
Lees verder »