Gemeente Groningen maakt werk van veilige speellocaties

dinsdag 28 juni 2022
timer 2 min
De gemeente Groningen beheert de speeltuinen in de openbare ruimte. Hoe dragen medewerkers van de gemeente bij aan deze eerste ervaringen van de kinderen?

Bron: Gemeente Groningen

Marcel Harms van de afdeling Speelvoorzieningen parkeert zijn rode bestelwagen vol gereedschap vlakbij de speeltuin in het Stadspark. Het is een zonnige dag en een aantal ouders maken met hun kroost gretig gebruik van de schommels, klimrekken, glijbanen en wipwappen. “Wat heb ik toch een mooie baan”, zegt Harms.  

Graafmachine

Met gepaste trots wijst hij een aantal nieuwe speeltoestellen en andere attributen aan. “De twee houten kanonnen bij het klimkasteel stonden op de nominatie om weggegooid te worden. Henk, een van onze mensen, heeft dit voorkomen door de kanonnen eigenhandig te restaureren.” Nu blinken ze zwartgelakt in de felle lentezon. Harms heeft over veel van de speeltoestellen in de gemeente wel een verhaal. “Als ik een week de tijd krijg, heb ik waarschijnlijk nog niet alles verteld,” grapt hij. 

3500 speelattributen

In de grap schuilt echter een behoorlijke dosis waarheid. Samen met zes collega’s en drie inspecteurs beheert het team van Marcel de bijna 3500 speelattributen, banken en picknicktafels van de gemeente Groningen. Het is een enorm gebied dat zich uitstrekt van Noordlaren tot het uiterste puntje van de voormalige gemeente Ten Boer. Harms ziet de het aantal speeltoestellen onder zijn beheer de komende jaren alleen maar toenemen. “Zolang de gemeente bouwt komen er namelijk nieuwe speelplekken bij”, zegt hij, op weg naar een relatief nieuwe speeltuin in een recent gebouwde wijk in Haren. 

Vandalisme

In de nieuwe speeltuin wijst Harms al snel op een aantal kleine onvolkomenheden. Een inwoner heeft gaten gemaakt in een van de speeltorens. “Dit wordt gedaan zodat de kleine kinderen een betere grip hebben”, legt hij Harms uit. “Maar als kinderen een betere grip nodig hebben, zijn ze nog gewoon te jong voor een toestel. Nu is de toren eigenlijk vernield. Het is een vorm van vandalisme en helaas hebben wij daar heel veel mee te maken. Het komt geregeld voor dat wij vernielde speeltoestellen moeten repareren of vervangen.”

Vaste regels

“Wat ook veel gebeurt is dat bewoners uit de omgeving van een speeltuin zelf attributen plaatsen. Dit is absoluut niet toegestaan”, benadrukt hij. “De speeltuinen zijn volgens vaste regels ingericht. Er moet voldoende ruimte zijn tussen de verschillende speeltoestellen om te lopen maar ook om ‘veilig’ te vallen. Omdat zelfgeplaatste speeltoestellen, bijvoorbeeld trampolines, niet volgens deze regels geplaatst worden ontstaan er onveilige situaties voor de kinderen. Ondanks de goede bedoelingen van ouders raden wij het af om zelf attributen te plaatsen.” 

Inspecteurs

Het belangrijkste onderdeel van het team is namelijk het zorgen voor een veilige speeltuin voor de kinderen. “Drie inspecteurs doen per jaar drie grote rondes om alle speeltoestellen te controleren. Zij controleren op status van de toestellen maar vooral op de veiligheid”, vertelt Harms. “Iedere inspecteur heeft een eigen gebied en ze werken naar elkaar toe. Ze letten op heel veel verschillende zaken. Ziet het speeltoestel er nog goed uit? Steekt er niets gevaarlijks uit? En zijn de aansluitingen van de schommels nog veilig?”

Magazijn 

Als de inspecteurs constateren dat er een onderdeel vervangen moet worden of dat het speeltoestel er niet goed meer uitziet, komt het team van Harms in actie. Het magazijn en de werkplaats bevinden zich aan de Duinkerkerstraat. Hier ligt alles wat ze nodig hebben om de toestellen te repareren,” vertelt Harms. “Maar we maken hier ook nieuwe attributen of onderdelen. In de ruime werkplaats staan grote freesmachines, schuurmachines en werkbanken. Zodra we een nieuw onderdeel voor bijvoorbeeld een wip of een schommel hebben gemaakt en geverfd komt het boven in het magazijn te liggen. Hier liggen dan ook tientallen figuren van olifantjes, paartjes, bloemen en andere kenmerkende vormen die in de speeltuinen van de gemeente terugkomen. Als we een onderdeel niet kunnen repareren halen we hier een nieuw onderdeel zodat de kinderen er weer met veel plezier kunnen spelen.” 

Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt om 10:52 uur
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep om 10:28 uur
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: MH2O

22 sep om 09:43 uur
Spelen met water en zand blijft het leukste wat er is! Maar hoe kun je een mooie, veilige en duurzame waterplaats…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen, dat is een vak apart 

20 sep om 10:46 uur
  Speelplan staat ook dit jaar weer op de vakbeurs openbare ruimte. Ze horen al jaren bij de vaste groep…
Lees verder »
descriptionArtikel

Jong en oud samen in beweging op het Beweegpad in Hoogeveen

19 sep om 15:02 uur

In het Drentse Hoogeveen is in 2022, naast woonzorgcentrum Bilderdijk, het Beweegpad geopend. Het Beweegpad is…

Lees verder »
natuurspeelplaats groenhovenpark
descriptionArtikel

Hoe ziet het speelbeleid in Nijmegen, Gouda en Rijswijk eruit?

14 aug om 09:07 uur
De gemeenten Nijmegen, Gouda en Rijswijk konden zich de trotse genomineerden noemen voor de Jantje Beton Prijs ‘…
Lees verder »

Opmerkelijke renovatie voor SBO De Vlindertuin

8 aug om 08:46 uur
SBO de Vlindertuin schoolplein ondergaat opmerkelijke renovatie door Hercules Speeltoestellen. Een circulaire…
Lees verder »

Rondje Hillegom - Mooi initiatief met sportieve mogelijkheden

25 jul om 09:11 uur
In Hillegom is de start gemaakt van het zogenaamde 'Rondje Hillegom', waarbij diverse wandel- en (hard)…
Lees verder »