Gemeente Groningen maakt werk van veilige speellocaties

dinsdag 28 juni 2022
timer 2 min
De gemeente Groningen beheert de speeltuinen in de openbare ruimte. Hoe dragen medewerkers van de gemeente bij aan deze eerste ervaringen van de kinderen?

Bron: Gemeente Groningen

Marcel Harms van de afdeling Speelvoorzieningen parkeert zijn rode bestelwagen vol gereedschap vlakbij de speeltuin in het Stadspark. Het is een zonnige dag en een aantal ouders maken met hun kroost gretig gebruik van de schommels, klimrekken, glijbanen en wipwappen. “Wat heb ik toch een mooie baan”, zegt Harms.  

Graafmachine

Met gepaste trots wijst hij een aantal nieuwe speeltoestellen en andere attributen aan. “De twee houten kanonnen bij het klimkasteel stonden op de nominatie om weggegooid te worden. Henk, een van onze mensen, heeft dit voorkomen door de kanonnen eigenhandig te restaureren.” Nu blinken ze zwartgelakt in de felle lentezon. Harms heeft over veel van de speeltoestellen in de gemeente wel een verhaal. “Als ik een week de tijd krijg, heb ik waarschijnlijk nog niet alles verteld,” grapt hij. 

3500 speelattributen

In de grap schuilt echter een behoorlijke dosis waarheid. Samen met zes collega’s en drie inspecteurs beheert het team van Marcel de bijna 3500 speelattributen, banken en picknicktafels van de gemeente Groningen. Het is een enorm gebied dat zich uitstrekt van Noordlaren tot het uiterste puntje van de voormalige gemeente Ten Boer. Harms ziet de het aantal speeltoestellen onder zijn beheer de komende jaren alleen maar toenemen. “Zolang de gemeente bouwt komen er namelijk nieuwe speelplekken bij”, zegt hij, op weg naar een relatief nieuwe speeltuin in een recent gebouwde wijk in Haren. 

Vandalisme

In de nieuwe speeltuin wijst Harms al snel op een aantal kleine onvolkomenheden. Een inwoner heeft gaten gemaakt in een van de speeltorens. “Dit wordt gedaan zodat de kleine kinderen een betere grip hebben”, legt hij Harms uit. “Maar als kinderen een betere grip nodig hebben, zijn ze nog gewoon te jong voor een toestel. Nu is de toren eigenlijk vernield. Het is een vorm van vandalisme en helaas hebben wij daar heel veel mee te maken. Het komt geregeld voor dat wij vernielde speeltoestellen moeten repareren of vervangen.”

Vaste regels

“Wat ook veel gebeurt is dat bewoners uit de omgeving van een speeltuin zelf attributen plaatsen. Dit is absoluut niet toegestaan”, benadrukt hij. “De speeltuinen zijn volgens vaste regels ingericht. Er moet voldoende ruimte zijn tussen de verschillende speeltoestellen om te lopen maar ook om ‘veilig’ te vallen. Omdat zelfgeplaatste speeltoestellen, bijvoorbeeld trampolines, niet volgens deze regels geplaatst worden ontstaan er onveilige situaties voor de kinderen. Ondanks de goede bedoelingen van ouders raden wij het af om zelf attributen te plaatsen.” 

Inspecteurs

Het belangrijkste onderdeel van het team is namelijk het zorgen voor een veilige speeltuin voor de kinderen. “Drie inspecteurs doen per jaar drie grote rondes om alle speeltoestellen te controleren. Zij controleren op status van de toestellen maar vooral op de veiligheid”, vertelt Harms. “Iedere inspecteur heeft een eigen gebied en ze werken naar elkaar toe. Ze letten op heel veel verschillende zaken. Ziet het speeltoestel er nog goed uit? Steekt er niets gevaarlijks uit? En zijn de aansluitingen van de schommels nog veilig?”

Magazijn 

Als de inspecteurs constateren dat er een onderdeel vervangen moet worden of dat het speeltoestel er niet goed meer uitziet, komt het team van Harms in actie. Het magazijn en de werkplaats bevinden zich aan de Duinkerkerstraat. Hier ligt alles wat ze nodig hebben om de toestellen te repareren,” vertelt Harms. “Maar we maken hier ook nieuwe attributen of onderdelen. In de ruime werkplaats staan grote freesmachines, schuurmachines en werkbanken. Zodra we een nieuw onderdeel voor bijvoorbeeld een wip of een schommel hebben gemaakt en geverfd komt het boven in het magazijn te liggen. Hier liggen dan ook tientallen figuren van olifantjes, paartjes, bloemen en andere kenmerkende vormen die in de speeltuinen van de gemeente terugkomen. Als we een onderdeel niet kunnen repareren halen we hier een nieuw onderdeel zodat de kinderen er weer met veel plezier kunnen spelen.” 

Meer artikelen met dit thema

Solid bootcamp
descriptionArtikel

Solid bootcamp elementen - zitrand en bootcampelement in één

15 jul om 08:56 uur
De openbare ruimte wordt steeds vaker als ontmoetingsplek gezien. Stadsparken, speel- en trapveldjes,…
Lees verder »
descriptionArtikel

Negen modules voor allround beheer van buiten tot binnen

13 jul om 09:00 uurtimer2 min
Walid Rahman is directeur bij Speelplan en Data Control en vind dat beheersystemen wel wat gebruiksvriendelijker…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘We zijn nog lang niet uitgespeeld’

30 jun om 11:22 uurtimer2 min
ABOS zorgt al meer dan 25 jaar voor inspectie, reparatie en het onderhoud van speeltoestellen. Het bedrijf…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Denk bij Airtrampolines aan de veiligheid en verantwoordelijkheid’

30 mei om 12:57 uurtimer2 min
Ramegon is al jarenlang leverancier van Airtrampolines in de openbare ruimte. Het bedrijf zorgt ook voor de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Alle speelterreinen in Almere worden circulair

2 mei om 17:29 uurtimer4 min
Almere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen. Met…
Lees verder »
descriptionArtikel

De waarheid ligt op straat: veldwerk als basis voor betrouwbare data

25 mrt om 10:53 uurtimer2 min
Betrouwbare data is de basis voor goed functionerende openbare ruimte. Slimme toepassingen voor de openbare ruimte…
Lees verder »
descriptionArtikel

Spray Park verrijking van de slimme openbare ruimte

24 mrt om 11:17 uurtimer2 min
Kinderen voelen zich van nature aangetrokken tot water. Spetteren, verplaatsen van water en verleggen van stromen…
Lees verder »
flash_onNieuws

Wat bepaalt het succes van een speelplek?

28 feb om 11:29 uurtimer4 min
Wat bepaalt het succes van een speelplek? Deze vraag staat centraal in een literatuuronderzoek en een…
Lees verder »