Geveltuinen vergroenen centrum van Herkenbosch
Tijdens de herinrichting van het centrum heeft de gemeente Roerdalen gezocht naar mogelijkheden om meer groen aan te leggen. Bij wijze van proef heeft de gemeente aangeboden de mensen die in het gereconstrueerde gebied wonen, te helpen een geveltuin aan te leggen. Een aantal bewoners was hierover heel enthousiast. De gemeente heeft vervolgens bij deze woningen een klein stukje grond tegen de gevel vrij gehouden van bestrating. De bewoners hebben de geveltuintjes vervolgens zelf aangelegd en zijn ook zelf verantwoordelijk voor het onderhoud.
Principe van de geveltuin
Een geveltuin is een smalle tuin tegen de gevel van een huis. In plaats van in de breedte groeit deze tuin de hoogte in. Voor een geveltuin zijn planten als stokrozen of klimrozen heel geschikt. Een clematis of blauwe regen kan ook. Een geveltuin kost weinig ruimte en is eenvoudig en zonder veel kosten aan te leggen. Geveltuinen verfraaien het straatbeeld en dragen zo bij aan de leefbaarheid van het centrum.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Mijn Plek: Het Koopmansplein in Assen
24 apr om 08:46 uurDiane Schepers draagt vanuit haar functie als adviseur klimaatadaptatie, riolering en stedelijk water al…
Klimaatadaptieve stad begint in eigen tuin
16 apr om 12:10 uurOldenzaal wil groener worden en roept inwoners op om mee te doen. Met de Groenblauwe Tuinsubsidie kunnen…
Beweegalliantie organiseert Actief Werkbezoek Leefomgeving
10 apr om 09:19 uurBewegen moet (weer) net zo normaal worden als ademhalen. Maar hoe realiseren we dat binnen de fysieke…
Young Professional in de openbare ruimte: Lune Walder
10 apr om 09:18 uurIn deze aflevering van de rubriek Young Professional in de openbare ruimte spreken we met Lune Walder, die…
Bedrijventerrein Nieuw-Reijerwaard verlicht met duurzame gelijkstroom
31 mrt om 10:18 uurNieuw-Reijerwaard zet een belangrijke stap in de verduurzaming van de openbare ruimte door de verlichting…
Hoe koppelen gemeente én bewoners in Deventer het regenwater van het riool af?
26 mrt om 08:57 uurOngeveer zestig procent van de binnenstedelijke ruimte in Deventer is in particuliere handen. Om de stad…
Beweegvriendelijke openbare ruimte: van visie naar praktijk
21 mrt om 08:00 uurEen vader die met zijn kind een slingerpaadje neemt in plaats van de rechte stoep. Een groep jongeren die op…
Waterberging in de wegfundering: ruimtebesparend en effectief
20 mrt om 08:45 uurDoor waterberging in de wegfundering te integreren, ontstaat er bovengronds meer ruimte voor andere functies.…