Jantje Beton SpeelZone in Tuinzigt Breda
Jantje Beton Speelzone
Een Jantje Beton SpeelZone is een (deel van een) woonbuurt waar de inrichting nadrukkelijk gericht is op het buitenspelende kind. Kinderen mogen en kunnen daar komen, zowel in fysieke zin als in sociaal opzicht. Dit kan zowel in een groene omgeving als in een meer stedelijke ruimte gerealiseerd worden.
Informele speelruimte
Een Jantje Beton SpeelZone voegt zich naadloos in een (bestaande) woonomgeving. Het kan de verbinding vormen tussen voorzieningen die voor kinderen belangrijk zijn. De nadruk ligt op het verbeteren van het zelfstandig bewegen van kinderen door de buurt en vergroten van de bespeelbaarheid van de buurt. Met de SpeelZones wil Jantje Beton deze informele manier van buitenspelen onder de aandacht brengen en verbeteren. Onder meer Den Haag en Apeldoorn gingen Breda voor.
Fysieke en sociale ingrepen
Fysieke ingrepen waaraan te denken valt zijn: verbreding van trottoirs, realiseren van autoluwe of autovrije straat, plaatsen van bespeelbaar straatmeubilair, kleine speelaanleidingen en ontmoetingsplekken. Sociale interventies zijn met name gericht op het vergroten van betrokkenheid en verantwoordelijkheid van buurtkinderen en bewoners.
Actieplan Spelen
Het realiseren van de SpeelZone in Breda is een uitwerking van het Actieplan Spelen van de gemeente. Wethouder Boelema: “Ik vind het fijn dat we deze uitdaging met Jantje Beton kunnen oppakken. Hun kennis komt ons zeker goede. De kinderen in Tuinzigt krijgen door deze samenwerking een geweldige speelzone waar ze zich kunnen vermaken. Het is een voorbeeld van slim verbinden: natuurlijk spelen met wijkontwikkeling 3.0.”
Convenant met kinderen en bewoners
Jantje Beton directeur Rob van Gaal: "Uniek aan het traject is de samenwerking met kinderen en bewoners vanaf het begin. Hierdoor ontstaat breed draagvlak en een groep kinderen en mensen die zich als ambassadeurs kan opwerpen." Bij de afronding van het project wordt in overeenstemming met bewoners, lokale partijen en gemeente een beheerconvenant opgezet om de instandhouding van de Jantje Beton SpeelZone vast te leggen voor een periode van ten minste vijf jaar na afloop van de contractduur.
Bron: Jantje Beton
Meest gelezen
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Jongeren vragen meer ruimte voor sporten in de openbare ruimte
16 jan om 10:41 uur44 jongerenorganisaties hebben een manifest ingediend bij het kabinet waarin zij oproepen tot meer ruimte voor…
Aziëpark Haarlem van vergeten strook naar groen buurtpark
30 dec 2024De wijk Schalkwijk in Haarlem ondergaat een ware transformatie. Eén van de meest in het oog springende…
Hulpmiddel voor ontwerpen inclusieve beweegvriendelijke omgeving
10 dec 2024Op 6 van de 11 criteria waar een beweegvriendelijke omgeving aan moet voldoen hebben ontwerpers invloed. Deze 6…
Trends in buitensporten in de openbare ruimte en hoe gemeentes hierop inspelen
18 nov 2024De groeiende focus op een gezonde levensstijl en het toenemende bewustzijn van de voordelen van buitensporten…
Rotterdam investeert in urban sports
14 nov 2024De gemeente Rotterdam heeft aangekondigd te gaan investeren in urban sports, met als doel deze sporten tussen…
De omgevingsvisie als startpunt voor een beweegvriendelijk Ede
22 okt 2024De Omgevingswet is bij uitstek een instrument om de beweegvriendelijke omgeving een boost te geven. Het begint…
Onderzoek brengt bevindingen over speelvriendelijke steden in kaart
21 okt 2024Op 16 oktober jl. hebben onderzoekers van De Haagse Hogeschool en de Hogeschool van Amsterdam hun…
Apeldoorn zet volop in op beweegvriendelijke leefomgeving
2 okt 2024Het groene karakter van Apeldoorn wekt de indruk dat de beweegvriendelijkheid in de gemeente goed is. Het is…