Made: de duurzaamheid van een kleine gemeente

woensdag 2 december 2020
timer 3 min
Het is inspirerend te zien hoe een nieuwe inrichting van de openbare ruimte met aandacht voor klimaatverandering en een generatiebestendige leefomgeving, handen en voeten krijgt bij de kleinere gemeenten in Nederland.

De gemeente Drimmelen in Brabant is bij de herinrichting van het centrumgebied in Made een goed voorbeeld hiervan. Men heeft hier in het plan aspecten als duurzaamheid, demografische ontwikkeling en ondersteuning van de lokale middenstand gecombineerd.

De eerste fase omvatte het aanleggen van een rotonde op de kruising bij het oude Stadhuis waarbij ook het direct aangrenzende Raadhuisplein opnieuw ingericht werd als multifunctionele verblijfsruimte begin 2018. Daarmee werd het gemotoriseerde verkeer meer gast dan bezitter van dit gedeelte van de openbare ruimte. De tweede fase, die dit jaar werd afgerond, vroeg een meer multidisciplinaire benadering in een deel van de Markstraat en het Molenplein. Hier komen nu verschillende zaken samen zoals een nieuw (gescheiden) rioleringsstelsel, meer vergroening, minder gemotoriseerd verkeer en een goede toegankelijkheid samen met een bredere verblijfsfunctie en behoud van historische elementen.

Tijdens het overleg met bewoners en de middenstand in het voortraject kwamen er een aantal zaken naar voren: Er bleek behoefte aan een bredere invulling van het Molenplein zodat het niet alleen de rol van een aangename ontmoetingsplek zou gaan vervullen, maar ook gebruikt zou kunnen worden voor evenementen zoals Kermis, braderieën en niet in de laatste plaats het Carnaval. Daarnaast hechtte men sterk aan het behoud van de kenmerkende lindes in de Marktstraat. De Marktstraat met zijn winkelstraat functie heeft een relatief smalle wegbreedte en de daar aanwezige oude, met zorg onderhouden, lindes bleken in minder goede conditie dan eerder werd aangenomen. Toch koos de gemeente ervoor om deze zoveel mogelijk te handhaven en hun omgevingscondities te verbeteren.



Daarnaast was er een ander heel belangrijk aspect: de klimaatadaptatie oftewel het werken aan klimaatbestendigheid. Hiervoor werden de volgende doelen benoemd: het aanleggen van een gescheiden rioolsysteem, het aanleggen van een waterretentie bassin, het zoveel mogelijk behouden van de bomen met het verbeteren van hun groeiplaats en het toevoegen van meer groene elementen zoals vaste planten borders volgens het Greentocolour® concept op plekken die voorheen dicht bestraat waren. Dit alles ter bevordering van de natuurlijke waterinfiltratie en daarmee verlaging van de temperatuur in straten en op pleinen en een verbetering van de luchtvochtigheid.

Het Molenplein is niet alleen een aangename verblijfsplek geworden met een verkoelende waterpartij, maar herbergt nu ook een verzonken waterinfiltratiebassin van 300 kubieke meter welke gevoed wordt door de afwatering van de Marktstraat en het Molenplein zelf. Via geperforeerde rioolbuizen in de straten worden de onder andere de lindes van water voorzien en wordt het overtollige water afgevoerd naar het bassin waar het vervolgens langzaam terug in de bodem vloeit door de ruimtes tussen de wanden. Van de drie aanwezige grote platanen moesten er weliswaar twee voor de aanleg van het bassin wijken, maar deze kregen een nieuwe bestemming elders in het centrum.

Met het oog op een goede toegankelijkheid en het feit dat er grotere evenementen op het plein zouden moeten kunnen plaatsvinden werd er gekozen voor een bestrating die hier tegenop gewassen is. De Boulevard stenen van METTEN waren hierop het antwoord. Het egale steenoppervlak en de gegarandeerde glijweerstand in combinatie met de vellingkant vrije randen geven een comfortabele en veilige begaanbaarheid voor voetgangers, fietsers en automobilisten. 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Samenwerken aan een toegankelijke openbare ruimte

26 jul om 09:38 uur
Om tot daadwerkelijke toegankelijkheid te komen, zou vanaf het allereerste moment van het ontwerp van de openbare…
Lees verder »
descriptionArtikel

‘Met LiDAR kunnen we voetgangers en fietsers van elkaar onderscheiden’

21 jul om 14:13 uurtimer2 min
Traffic-Care houdt zich al veertien jaar bezig met attentieverhogende maatregelen bij oversteekplaatsen. In die…
Lees verder »
flash_onNieuws

Groningse Leidraad Leefkwaliteit Openbare Ruimte valt in de prijzen

20 jul om 14:11 uurtimer2 min
De ontwerpleidraad Leefkwaliteit Openbare Ruimte ‘Nieuwe Ruimte’ van de gemeente Groningen heeft de Global…
Lees verder »
descriptionArtikel

Het is goed toeven op het Raadhuisplein en de Markt in Waalwijk

18 jul om 12:00 uur
Met de herinrichting van de twee centrale pleinen in Waalwijk; het Raadhuisplein en de Markt, wilde de gemeente…
Lees verder »
descriptionArtikel

Grondige metamorfose voor verouderd Waterlooplein in Amsterdam

29 jun om 10:09 uurtimer2 min
Het Amsterdamse Waterlooplein heeft een grondige metamorfose ondergaan. Zowel op maaiveldniveau als ondergronds…
Lees verder »
descriptionArtikel

The Green Mile: HvA helpt stad vergroenen

28 jun om 14:20 uurtimer3 min
Het doel van The Green Mile is om de Amsterdamse Stadhouderskade, een drukke, vervuilende en onveilige straat, te…
Lees verder »
descriptionArtikel

AFAS Experience Center - Leusden

13 jun om 11:04 uurtimer2 min
Een state of the art complex in opdracht van AFAS Software van 62.000 vierkante meter, waarvoor METTEN Stein+…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame herinrichting buitenruimte Provinciehuis Zwolle

6 jun om 23:09 uurtimer2 min
Na een ingrijpende renovatie van het gebouw moest ook de aangrenzende buitenruimte bij het Provinciehuis Zwolle…
Lees verder »