NL Greenlabel Gebiedslabel
Door op alle fronten rekening te houden met de duurzaamheidscriteria van het gebiedslabel van NL Greenlabel, wordt een duurzame buitenruimte gecreëerd waarin de mens prettig en in harmonie met de natuur kan leven. In onze optiek staat daarin de waarde van het groen centraal en wordt zo een levende en duurzame buitenruimte ingericht. Het ontwikkelen van dit gebiedslabel is door de overheid beloond met een Green Deal.
Eerste gebiedscertificaat voor Woningstichting Bergh
In november ontving Wonigstichting Bergh het allereerste gebiedscertificaat uit handen van Lodewijk Hoekstra, samen met landschapsarchitect Nico Wissing de oprichters van NL Greenlabel. In de wijk Plantsoensingel Noord bouwt de woningstichting een wijk met energieneutrale woningen en een duurzame woonomgeving en park. Directeur van de woningstichting, d e heer Ter Bogt: “Het is voor mij een extra bevestiging dat wij een uniek voorbeeldproject voor heel Nederland hebben. Niet alleen waar het energiebesparing betreft, maar eveneens voor de inrichting van de buitenruimte. Want ook daarbij gebruiken we duurzame materialen. Waar het ons uiteindelijk om gaat, is dat we een duurzame wijk bouwen waar huurders en kopers ook in de toekomst met lage woonlasten kunnen wonen.” Plantsoensingel Noord is één van de projecten van Energiesprong Montferland, en wordt uitgebreid beschreven in de novemberuitgave van Straatbeeld magazine.
Waarom een gebiedslabel inzetten?
Het NL Greenlabel gebiedslabel geeft inzicht in de integrale duurzaamheid van een buitenruimte. De tabel laat zien op welke indicatoren wordt beoordeeld. De resultaten worden vertaald in een duurzaamheidspaspoort. Op dat duurzaamheidspaspoort wordt de mate van duurzaamheid weergegeven via scores die lopen van A tot en met G.
Een buitenruimte kan op twee verschillende momenten worden gelabeld. Een nulmeting kan worden gebruikt om de startsituatie in kaart te brengen. Op basis daarvan is exact helder welke stappen in het proces genomen moeten worden om te komen tot het hoogst haalbare; een NL Greenlabel gebiedslabel A. Het gebiedslabel is dan een inspiratiebron waaruit geput kan worden om het gebiedsontwerp te verduurzamen. Een andere weg is om alleen het eindresultaat te laten toetsen. In dat geval is het gebiedslabel een toetsingskader dat het duurzame ontwerp van de buitenruimte beloont met een mooie score. Elk NL Greenlabel gebiedslabel is een maatwerktraject.
Ook voor kleinere projecten
Dankzij de praktijkgerichte aanpak is het label ook geschikt voor kleine projecten. U kunt daarnaast NL Greenlabel inzetten voor het maken van een masterplan, advies bij of begeleiding van een project. Samen met haar partners (100 bedrijven) en hun gelabelde producten (circa 150 stuks) kan NL Greenlabel voor elk gebied in Nederland bijdragen aan duurzame (her)ontwikkeling.
Fasering | Product NL Greenlabel |
Voor aanvang project | Nulmeting gebied |
Ontwerpfase | Ontwerp en/of compleet Masterplan |
Aanlegfase | Advies bij duurzame materialisatie en/of begeleiding aanleg |
Oplevering | Eindmeting – NL Greenlabel gebiedslabel |
PR & Communicatie | Inzet van Lodewijk Hoekstra voor media-aandacht |
Onderhouds- en beheerfase | Advies bij duurzaam onderhoud en/of onderhoudswerkzaamheden |
De buitenruimte wordt op de volgende punten beoordeeld:
Ontwerp, aanleg en onderhoud |
Producten en materialen |
Energie en klimaat |
Bodem en water |
Biodiversiteit |
Relatie mens & omgeving |
Borging |
Het NL Greenlabel gebiedslabel staat voor:
1. Grotere biodiversiteit dankzij integraal duurzaam ontwerp met o.a. beter materiaalgebruik en gevarieerdere beplanting.
2. Betere gezondheid voor bewoners mensen van een groene buurt: minder gezondheidsklachten en ziekten zoals diabetes, hartfalen, depressies en angststoornissen. Bron: VU Medisch Centrum
3. Beter milieu dankzij groen: minder hittestress (koeler in de zomer, minder koud in de winter), betere waterdoorlatendheid en -opslag en minder geluidshinder (demping geluid). Bron: de Groene stad
4. Meer sociale verbondenheid dankzij ontmoetingsplekken (zoals plantsoenen en gemeenschappelijke tuinen), minder vandalisme en kansen voor burgerinitiatieven (bij planvorming en uitrol). Bronnen: de Groene stad, Enroute
5. Grotere aantrekkingskracht voor wonen, recreatie en toerisme van steden met een ‘groene kwaliteit’. Bron: VHG
6. Kansen voor duurzame energieopwekking in een zogeheten hybride landschap.
7. Hogere waarde onroerend goed (+ 4-10%). Bron: VHG
8. Efficiënter en goedkoper werken door integrale inzet van mensen en middelen in ontwerp-, aanleg- en onderhoudsfase.
9. Een groene en duurzame buitenruimte zorgt ervoor dat een stad beter gaat functioneren op het vlak van wonen, werken en recreëren.
Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Ontmoeten op een natuurlijke manier
20 sep om 08:16 uurWooncomplex De Baak in Amsterdam is gebouwd om het maken van verbinding te stimuleren. Door de uitstraling van…
'Niet alleen de olie, maar ook het tandwiel zijn'
10 jun om 08:44 uurOm het kantoorgedeelte van het warehouse langs de A15 bij Pernis een aantrekkelijke uitstraling te geven, kiest…
De invloeden van klimaat en groen op toegankelijkheid
28 mei om 11:17 uurMadeliefjes voor de oude basisschool van Anne Frank
3 mei om 11:58 uurHet schoolplein van de Anne Frank 6e Montessorischool in Amsterdam, de basisschool die de beroemde…
Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers
19 apr om 19:41 uurEindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…