Noordoostpolder winnaar Light Challenge 2021

dinsdag 19 april 2022
timer 4 min
Team Noordoostpolder heeft de Light Challenge 2021 gewonnen. Teams Amsterdam en Almere bezetten de tweede en derde plaats van de ontwerpwedstrijd die in het teken stond van het thema Glowing Nature.

Team Noordoostpolder was het eerste team dat tijdens de finaledag op de Floriade in Almere zijn concept mocht pitchen. De toon was meteen gezet. Door een strakke presentatie en een sterk concept wisten de andere deelnemers dat ze aan de bak mochten.

Het concept van Team Noordoostpolder, the Lighthouse, is een bioreactor met lichtgevende cyano-bacteriën. "Straatmeubilair kan 's nachts algen kweken door de dag/nacht-cyclus om te draaien. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van 'rest'-licht en er wordt gezorgd voor verlichting om te kunnen zien. Het licht activeert ook de fotosynthese, die algen vervolgens kunnen gebruiken. Verschillende kleuren licht hebben andere effecten op dieren. Door het zo aan te passen, kunnen algen worden gekweekt in een stedelijke omgeving, rekening houdend met het hele ecosysteem", aldus het winnende team. Het concept voldeed daarmee volgens de jury het beste aan de criteria van de wedstrijd, dat deze editie Glowing Nature als thema had. Bovendien heeft het project volgens juryvoorzitter Rudi Slager potentie om verder te groeien.

De finale van de Light Challenge was het sluitstuk van een langdurig traject, dat een jaar eerder van start ging. Het programma bestond onder meer uit een aantal masterclasses van grote namen. Zo deelden architect Winy Maas en kunstenaar Daan Roosegaarden hun visie met de studenten. De coronamaatregelen maakten het de teams niet makkelijk. Bij elkaar komen kon niet altijd en wanneer dat wel kon, moesten ook veel andere zaken worden ingehaald. Het gevolg was dat niet alle teams hun concept volledig hebben kunnen uitwerken, maar gezien de omstandigheden zag de jury dat door de vingers. 

Floriade

Alle teams gaven een presentatie van hun idee aan de aanwezigen, maar belangrijker was misschien nog wel dat ze hun prototype konden neerzetten op kavel 123 van de Floriade. De komende maanden zijn de prototypes daar nog te bewonderen. Het thema van de Light Challenge, Glowing Nature, past goed bij het thema van de Floriade, Growing Green Cities. Iets wat Floriade-directeur Hans Bakker wel kon bekoren. In een korte toespraak trapte hij het avondprogramma van de finale af. Ook wethouder Hedwich Rinkes van gemeente Heerenveen, samen met gemeente Almere de organisator van de ontwerpwedstrijd, beklom het podium. Ze was zichtbaar onder de indruk van de concepten van de studenten. Ook deed ze een oproep aan andere gemeenten en bedrijven in Nederland. Het was namelijk de laatste keer dat gemeente Heerenveen de organisatie voor haar rekening nam. Rinkes hoopt dan ook van harte dat een andere gemeente de handschoen oppakt, al dan niet in samenwerking met het onderwijs en het bedrijfsleven. 

Juryvoorzitter Slager was vervolgens aan de beurt om de winnaars bekend te maken. Hij gaf aan enorm genoten te hebben van de presentaties van de teams en vond dat de deelnemers in driekwart jaar enorm veel geleerd hadden. Speciale aandacht vroeg hij voor Innofest, de organisatie die de studenten begeleidde bij het ontwikkelen van hun concepten. Noordoostpolder was de grote winnaar van de avond, maar, zoals Slager ook opmerkte: eigenlijk zijn jullie allemaal winnaars.

Of iedereen dat ook zo voelde is natuurlijk de vraag. Feit is wel dat de Light Challenge met deze vijfde editie wederom groei heeft getoond. Organisatoren Jan Bakker, Geurt Dijkstra en Sjaak Roosenboom wisten ondanks alle uitdagingen een geweldig programma op te zetten. Aan hun opvolgers om dit voort te zetten.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

OVL-monitor: vul de enquête in

1 jul om 10:41 uurtimer2 min
Bent u actief in het werkveld openbare verlichting, als overheid of marktpartij? Dan vragen wij u om mee te werken…
Lees verder »
descriptionArtikel

Eigenzinnige armatuur in zelfbouwwijk Almere Poort

30 jun om 12:49 uurtimer2 min
Almere Poort staat bekend als de grootste zelfbouwwijk van Nederland. Het Homeruskwartier in deze wijk is bijna…
Lees verder »

ELEQ opent uniek Public Connection LAB

29 jun om 10:33 uurtimer2 min
De openbare ruimte is volop in ontwikkeling. In lijn met de maatschappelijke trends zijn ook in de openbare ruimte…
Lees verder »
flash_onNieuws

Zeer hoog lichtcomfort voor wijk in Nieuw-Beijerland

13 jun om 11:17 uurtimer2 min
Damgaarde is een nieuwe wijk aan de rand van het dorp Nieuw-Beijerland, en ligt in en om de oude boomgaard, de Dam…
Lees verder »
flash_onNieuws

Zo combineert u energiebesparing met optimaal lichtcomfort

9 jun om 20:47 uurtimer2 min
Meer lichtcomfort en energiebesparing. Nieuwe lichttechniek voor straat- en terreinverlichting maakt dat mogelijk…
Lees verder »
descriptionArtikel

Gevelarmaturen aansluiten bij nieuwbouwprojecten

6 jun om 23:05 uurtimer2 min
In de openbare ruimte worden naast armaturen op lichtmasten ook vaak armaturen gemonteerd aan gevels. Om deze op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Gevarieerd lezingenprogramma tijdens Vakbeurs Ruimte & Licht

20 mei om 13:57 uurtimer3 min
Op 2 juni komen mensen werkzaam in de openbare verlichting bij elkaar tijdens de Vakbeurs Ruimte & Licht. De…
Lees verder »
descriptionArtikel

Duurzame verlichting op de Floriade

16 mei om 13:34 uurtimer2 min
De openbare ruimte van het Floriadeterrein doet vanaf 14 april 2022 een half jaar dienst als…
Lees verder »