Noordoostpolder winnaar Light Challenge 2021

dinsdag 19 april 2022
timer 4 min
Team Noordoostpolder heeft de Light Challenge 2021 gewonnen. Teams Amsterdam en Almere bezetten de tweede en derde plaats van de ontwerpwedstrijd die in het teken stond van het thema Glowing Nature.

Team Noordoostpolder was het eerste team dat tijdens de finaledag op de Floriade in Almere zijn concept mocht pitchen. De toon was meteen gezet. Door een strakke presentatie en een sterk concept wisten de andere deelnemers dat ze aan de bak mochten.

Het concept van Team Noordoostpolder, the Lighthouse, is een bioreactor met lichtgevende cyano-bacteriën. "Straatmeubilair kan 's nachts algen kweken door de dag/nacht-cyclus om te draaien. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van 'rest'-licht en er wordt gezorgd voor verlichting om te kunnen zien. Het licht activeert ook de fotosynthese, die algen vervolgens kunnen gebruiken. Verschillende kleuren licht hebben andere effecten op dieren. Door het zo aan te passen, kunnen algen worden gekweekt in een stedelijke omgeving, rekening houdend met het hele ecosysteem", aldus het winnende team. Het concept voldeed daarmee volgens de jury het beste aan de criteria van de wedstrijd, dat deze editie Glowing Nature als thema had. Bovendien heeft het project volgens juryvoorzitter Rudi Slager potentie om verder te groeien.

De finale van de Light Challenge was het sluitstuk van een langdurig traject, dat een jaar eerder van start ging. Het programma bestond onder meer uit een aantal masterclasses van grote namen. Zo deelden architect Winy Maas en kunstenaar Daan Roosegaarden hun visie met de studenten. De coronamaatregelen maakten het de teams niet makkelijk. Bij elkaar komen kon niet altijd en wanneer dat wel kon, moesten ook veel andere zaken worden ingehaald. Het gevolg was dat niet alle teams hun concept volledig hebben kunnen uitwerken, maar gezien de omstandigheden zag de jury dat door de vingers. 

Floriade

Alle teams gaven een presentatie van hun idee aan de aanwezigen, maar belangrijker was misschien nog wel dat ze hun prototype konden neerzetten op kavel 123 van de Floriade. De komende maanden zijn de prototypes daar nog te bewonderen. Het thema van de Light Challenge, Glowing Nature, past goed bij het thema van de Floriade, Growing Green Cities. Iets wat Floriade-directeur Hans Bakker wel kon bekoren. In een korte toespraak trapte hij het avondprogramma van de finale af. Ook wethouder Hedwich Rinkes van gemeente Heerenveen, samen met gemeente Almere de organisator van de ontwerpwedstrijd, beklom het podium. Ze was zichtbaar onder de indruk van de concepten van de studenten. Ook deed ze een oproep aan andere gemeenten en bedrijven in Nederland. Het was namelijk de laatste keer dat gemeente Heerenveen de organisatie voor haar rekening nam. Rinkes hoopt dan ook van harte dat een andere gemeente de handschoen oppakt, al dan niet in samenwerking met het onderwijs en het bedrijfsleven. 

Juryvoorzitter Slager was vervolgens aan de beurt om de winnaars bekend te maken. Hij gaf aan enorm genoten te hebben van de presentaties van de teams en vond dat de deelnemers in driekwart jaar enorm veel geleerd hadden. Speciale aandacht vroeg hij voor Innofest, de organisatie die de studenten begeleidde bij het ontwikkelen van hun concepten. Noordoostpolder was de grote winnaar van de avond, maar, zoals Slager ook opmerkte: eigenlijk zijn jullie allemaal winnaars.

Of iedereen dat ook zo voelde is natuurlijk de vraag. Feit is wel dat de Light Challenge met deze vijfde editie wederom groei heeft getoond. Organisatoren Jan Bakker, Geurt Dijkstra en Sjaak Roosenboom wisten ondanks alle uitdagingen een geweldig programma op te zetten. Aan hun opvolgers om dit voort te zetten.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groningen wil meer regie op plaatsen laadpalen elektrische auto's

8 jan om 10:50 uur

De gemeente Groningen heeft eind december haar eerste door de gemeente zelf geëxploiteerde laadpaal voor…

Lees verder »