Stadsrenovatie en maatwerk: Vaals en Amsterdam

dinsdag 21 december 2021
timer 2 min
Als het aankomt op vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling, is duurzaamheid vandaag geen trend meer maar de norm. Dat weerspiegelt zich zowel in ecologisch verantwoorde materiaalkeuzes als in stadsvernieuwing en herbestemming. Verouderde openbare ruimtes, vervallen gebouwen en oude sites worden opgewaardeerd en krijgen soms een andere functie. Daarnaast zijn ook de vereisten aan de openbare ruimte flink veranderd. Toegankelijkheid en veiligheid zijn belangrijke nieuwe topics geworden.

Vaak slaan de ondernemers, eigenaren en gemeentes de handen ineen om de gebieden een fikse upgrade te geven. Beleving komt voorop te staan, waarmee beoogd wordt de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers te verlengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezellige pleinen met zitgelegenheid, beplanting en waterpartijen.

Renovatie stadsplein en winkelcentrum

Het Bos en Lommerplein in Amsterdam werd afgelopen jaar heringericht naar ontwerp van SUM architects. Nieuwe verlichting, bomen, groenbakken, een compleet andere bestrating en een heel groot paviljoen: het Bos en Lommerplein heeft een heel ander uiterlijk gekregen. Het plein moest 'een huiskamer van de buurt' worden, zo stond in het persbericht over de ontwerpplannen. Niet alleen het plein zelf werd aangepakt, ook de winkels van BoLo, zoals het winkelcentrum heet, kregen een facelift.

Bos en Lommerplein
Bos en Lommerplein. Credits: Flora Nova

Met de herinrichting van het plein is invulling gegeven aan het meest recente gebiedsplan voor Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam, waarin onder meer staat dat de forse bevolkingsgroei in het stadsdeel vraagt om verbetering van bijvoorbeeld de openbare ruimte. Flora Nova uit Ophemert heeft uit het Metten programma zo´n 4.500 vierkante meter aan Palladio-stenen verwerkt om het ontwerp van het plein mede te realiseren.

Centrumplan Vaals

Het centrum van Vaals, met zijn beschermde dorpsgezicht, heeft enige jaren geleden een nieuwe impuls gekregen door de realisatie van een aantal wooncomplexen en commerciële ruimten rondom het gemeentehuis. De openbare ruimte rondom deze woningbouw is compleet heringericht, zowel bovengronds als ondergronds. Binnen dit project speelden monumentale accenten, in harmonie met haar omgeving en het naastgelegen raadhuis, een belangrijke rol.

vaals
Credits: Rob Oostwegel

Op en in de omgeving van het nieuw ingerichte Koningin Julianaplein herinneren veel elementen aan het roemrijke textielverleden van Vaals. Het Koningin Julianaplein is de plek waar de Akense lakenfabrikant Johann Arnold Von Clermont in de achttiende eeuw Vaals op de kaart zette met zijn lakenindustrie. De textielindustrie bracht het grensplaatsje grote economische voorspoed. In het ontwerp voor de openbare ruimte van het Koningin Julianaplein komt de invloed van Von Clermont met zijn lakenindustrie prominent tot uiting.

Op het plein zelf bevindt zich het zogenoemde markttapijt, naar ontwerp van Club L94 uit Keulen. De bestrating hier heeft het motief van een geweven doek. Om dit markttapijt te realiseren zijn er door Krinkels BV zo’n 3000 vierkante meter aan METTEN’s Palladio-steen in vier kleuren en vier formaten verwerkt. Het werd ook voorzien van een fonteinenveld met 44 sproeiers. Waterpleinen passen niet alleen in het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen maar verhogen in aanzienlijke mate ook de beleving van een binnenstad.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Circulaire en klimaatadaptieve straatbakstenen worden de norm in de openbare ruimte

19 mei om 13:46 uurtimer4 min
Straatstenenfabrikant Vandersanden wil voorop lopen in de sector en bijdragen aan de duurzame transformatie van de…
Lees verder »

PUTkast techniek breidt assortiment uit door overname

16 mei om 13:49 uurtimer2 min
Onlangs heeft PUTkast techniek de vertegenwoordiging van het Duitse Moser Systemelektrik overgenomen van Cuprohaag…
Lees verder »
descriptionArtikel

Circulariteit is ook duurzaam omgaan met de materialen

16 mei om 11:59 uurtimer3 min
Firma Grijsen maakt werk van het thema circulariteit. Materialen krijgen een tweede leven en daarnaast heeft het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Molenplein in Made: van verkeersfunctie naar verblijfsfunctie

16 mei om 11:52 uurtimer3 min
Het centrum van het Brabantse Made is in verschillende fases opnieuw ingericht. Een blikvanger hierbij is het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Fontein Blauwe Golven in Arnhem gaat weer spuiten

10 mei om 00:06 uurtimer3 min
De Blauwe Golven in Arnhem worden de komende periode opgeknapt. Naast de aanpak van het kunstwerk en de…
Lees verder »

Panoramakijker met gesproken tekst

2 mei om 17:22 uurtimer2 min
Euroscope Benelux is reeds op vele plaatsen aanwezig met panoramakijkers waarmee u al dan niet tegen betaling van…
Lees verder »
flash_onNieuws

Sfeervol stadspark in Almere

13 apr om 09:44 uurtimer3 min
Binnensteden moeten meer ruimte bieden aan water en natuur, om te anticiperen op de effecten van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Enschede wapent zich tegen wateroverlast en hittestress

31 mrt om 11:12 uur
De Overijsselse stad Enschede kampt al decennialang met wateroverlast. Deze waterproblematiek wordt grotendeels…
Lees verder »