Stadsrenovatie en maatwerk: Vaals en Amsterdam

dinsdag 21 december 2021
timer 2 min
Als het aankomt op vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling, is duurzaamheid vandaag geen trend meer maar de norm. Dat weerspiegelt zich zowel in ecologisch verantwoorde materiaalkeuzes als in stadsvernieuwing en herbestemming. Verouderde openbare ruimtes, vervallen gebouwen en oude sites worden opgewaardeerd en krijgen soms een andere functie. Daarnaast zijn ook de vereisten aan de openbare ruimte flink veranderd. Toegankelijkheid en veiligheid zijn belangrijke nieuwe topics geworden.

Vaak slaan de ondernemers, eigenaren en gemeentes de handen ineen om de gebieden een fikse upgrade te geven. Beleving komt voorop te staan, waarmee beoogd wordt de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers te verlengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezellige pleinen met zitgelegenheid, beplanting en waterpartijen.

Renovatie stadsplein en winkelcentrum

Het Bos en Lommerplein in Amsterdam werd afgelopen jaar heringericht naar ontwerp van SUM architects. Nieuwe verlichting, bomen, groenbakken, een compleet andere bestrating en een heel groot paviljoen: het Bos en Lommerplein heeft een heel ander uiterlijk gekregen. Het plein moest 'een huiskamer van de buurt' worden, zo stond in het persbericht over de ontwerpplannen. Niet alleen het plein zelf werd aangepakt, ook de winkels van BoLo, zoals het winkelcentrum heet, kregen een facelift.

Bos en Lommerplein
Bos en Lommerplein. Credits: Flora Nova

Met de herinrichting van het plein is invulling gegeven aan het meest recente gebiedsplan voor Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam, waarin onder meer staat dat de forse bevolkingsgroei in het stadsdeel vraagt om verbetering van bijvoorbeeld de openbare ruimte. Flora Nova uit Ophemert heeft uit het Metten programma zo´n 4.500 vierkante meter aan Palladio-stenen verwerkt om het ontwerp van het plein mede te realiseren.

Centrumplan Vaals

Het centrum van Vaals, met zijn beschermde dorpsgezicht, heeft enige jaren geleden een nieuwe impuls gekregen door de realisatie van een aantal wooncomplexen en commerciële ruimten rondom het gemeentehuis. De openbare ruimte rondom deze woningbouw is compleet heringericht, zowel bovengronds als ondergronds. Binnen dit project speelden monumentale accenten, in harmonie met haar omgeving en het naastgelegen raadhuis, een belangrijke rol.

vaals
Credits: Rob Oostwegel

Op en in de omgeving van het nieuw ingerichte Koningin Julianaplein herinneren veel elementen aan het roemrijke textielverleden van Vaals. Het Koningin Julianaplein is de plek waar de Akense lakenfabrikant Johann Arnold Von Clermont in de achttiende eeuw Vaals op de kaart zette met zijn lakenindustrie. De textielindustrie bracht het grensplaatsje grote economische voorspoed. In het ontwerp voor de openbare ruimte van het Koningin Julianaplein komt de invloed van Von Clermont met zijn lakenindustrie prominent tot uiting.

Op het plein zelf bevindt zich het zogenoemde markttapijt, naar ontwerp van Club L94 uit Keulen. De bestrating hier heeft het motief van een geweven doek. Om dit markttapijt te realiseren zijn er door Krinkels BV zo’n 3000 vierkante meter aan METTEN’s Palladio-steen in vier kleuren en vier formaten verwerkt. Het werd ook voorzien van een fonteinenveld met 44 sproeiers. Waterpleinen passen niet alleen in het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen maar verhogen in aanzienlijke mate ook de beleving van een binnenstad.

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Meer ruimte voor groen in gemeenten is nog niet vanzelfsprekend

21 nov om 13:14 uur
Om in te spelen op het veranderende klimaat moeten we het groen meer de ruimte geven, dat besef leeft breed.…
Lees verder »
descriptionArtikel

Metingen Kerb-IT: lokale infiltratie met positief effect openbaar groen

19 nov om 16:37 uur
Kerb-IT is een waterinfiltrerend bandensysteem dat reguliere buien afvangt en laat infiltreren. Water dat op…
Lees verder »
flash_onNieuws

Willem Alexanderplein Teteringen omgetoverd van plein naar park

15 nov om 10:48 uur
Het Willem Alexanderplein in Teteringen verpauperde de laatste jaren steeds meer. Het lukte niet om daarvan het…
Lees verder »
flash_onNieuws

Amsterdam zet de monumentenverlichting eerder uit

12 nov om 12:11 uur
Amsterdam gaat lampen die monumenten en andere bijzondere locaties extra aanlichten, eerder uitzetten. Bij een…
Lees verder »
descriptionArtikel

Watercompensatie met open water versterkt verdroging

5 nov om 13:45 uur
Nederland staat wereldwijd bekend om zijn strijd tegen het water. We zijn goed in het bergen en afvoeren van grote…
Lees verder »
flash_onNieuws

Proef met kabelgoten voor opladen auto's in De Ronde Venen

3 nov om 16:20 uur
Je auto vanuit huis opladen met eigen energie, dat is een groeiende wens van veel eigenaren van elektrische auto's…
Lees verder »
descriptionArtikel

Groeneplaats in Den Burg voldoet weer aan hedendaagse eisen

2 nov om 12:06 uur
De grootste plaats op het Waddeneiland Texel is Den Burg. Een plaats met een rijke historie die terug gaat tot de…
Lees verder »
descriptionArtikel

De veiligheid van de hellingbaan

31 okt om 10:48 uur
Nu er steeds vaker wordt (of is) nagedacht over het toegang bieden aan mensen met een beperking, zijn er ook…
Lees verder »