Stadsrenovatie en maatwerk: Vaals en Amsterdam

dinsdag 21 december 2021
timer 2 min
Als het aankomt op vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling, is duurzaamheid vandaag geen trend meer maar de norm. Dat weerspiegelt zich zowel in ecologisch verantwoorde materiaalkeuzes als in stadsvernieuwing en herbestemming. Verouderde openbare ruimtes, vervallen gebouwen en oude sites worden opgewaardeerd en krijgen soms een andere functie. Daarnaast zijn ook de vereisten aan de openbare ruimte flink veranderd. Toegankelijkheid en veiligheid zijn belangrijke nieuwe topics geworden.

Vaak slaan de ondernemers, eigenaren en gemeentes de handen ineen om de gebieden een fikse upgrade te geven. Beleving komt voorop te staan, waarmee beoogd wordt de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers te verlengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezellige pleinen met zitgelegenheid, beplanting en waterpartijen.

Renovatie stadsplein en winkelcentrum

Het Bos en Lommerplein in Amsterdam werd afgelopen jaar heringericht naar ontwerp van SUM architects. Nieuwe verlichting, bomen, groenbakken, een compleet andere bestrating en een heel groot paviljoen: het Bos en Lommerplein heeft een heel ander uiterlijk gekregen. Het plein moest 'een huiskamer van de buurt' worden, zo stond in het persbericht over de ontwerpplannen. Niet alleen het plein zelf werd aangepakt, ook de winkels van BoLo, zoals het winkelcentrum heet, kregen een facelift.

Bos en Lommerplein
Bos en Lommerplein. Credits: Flora Nova

Met de herinrichting van het plein is invulling gegeven aan het meest recente gebiedsplan voor Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam, waarin onder meer staat dat de forse bevolkingsgroei in het stadsdeel vraagt om verbetering van bijvoorbeeld de openbare ruimte. Flora Nova uit Ophemert heeft uit het Metten programma zo´n 4.500 vierkante meter aan Palladio-stenen verwerkt om het ontwerp van het plein mede te realiseren.

Centrumplan Vaals

Het centrum van Vaals, met zijn beschermde dorpsgezicht, heeft enige jaren geleden een nieuwe impuls gekregen door de realisatie van een aantal wooncomplexen en commerciële ruimten rondom het gemeentehuis. De openbare ruimte rondom deze woningbouw is compleet heringericht, zowel bovengronds als ondergronds. Binnen dit project speelden monumentale accenten, in harmonie met haar omgeving en het naastgelegen raadhuis, een belangrijke rol.

vaals
Credits: Rob Oostwegel

Op en in de omgeving van het nieuw ingerichte Koningin Julianaplein herinneren veel elementen aan het roemrijke textielverleden van Vaals. Het Koningin Julianaplein is de plek waar de Akense lakenfabrikant Johann Arnold Von Clermont in de achttiende eeuw Vaals op de kaart zette met zijn lakenindustrie. De textielindustrie bracht het grensplaatsje grote economische voorspoed. In het ontwerp voor de openbare ruimte van het Koningin Julianaplein komt de invloed van Von Clermont met zijn lakenindustrie prominent tot uiting.

Op het plein zelf bevindt zich het zogenoemde markttapijt, naar ontwerp van Club L94 uit Keulen. De bestrating hier heeft het motief van een geweven doek. Om dit markttapijt te realiseren zijn er door Krinkels BV zo’n 3000 vierkante meter aan METTEN’s Palladio-steen in vier kleuren en vier formaten verwerkt. Het werd ook voorzien van een fonteinenveld met 44 sproeiers. Waterpleinen passen niet alleen in het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen maar verhogen in aanzienlijke mate ook de beleving van een binnenstad.

Meer artikelen met dit thema

Greenline, de nieuwe generatie grasvoegensteen

23 okt om 16:01 uur

De Greenline- Grasvoegensteen is ontwikkeld met het oog op een stedelijke omgeving waarin architecten en…

Lees verder »

GroundLevel introduceert duurzame afwerking van het boom-plantgat: Boomrooster Ecologico

10 okt om 15:34 uur

De openbare ruimte wordt tegenwoordig steeds vaker verrijkt met straatmeubilair van alternatieve circulaire…

Lees verder »
descriptionArtikel

Proef met gratis Stadshopper in Nijmegen

5 okt om 14:14 uur

Nijmegen voert een proef uit met de gratis Stadshopper. Dit elektrisch aangedreven busje gaat vanaf 1 oktober…

Lees verder »
descriptionArtikel

Almere wil plaatsing elektrische laadpalen versnellen

5 okt om 13:55 uur

Om te kunnen voldoen aan de de toename van de vraag naar elektrisch rijden zet  Almere in op een versnelling…

Lees verder »
descriptionArtikel

Utrecht: behoefte aan meer groen en zorgen om veranderende stad

5 okt om 13:22 uur

De inwoners van Utrecht willen meer groen, meer ruimte om elkaar te ontmoeten en vinden het prima als er meer…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

In heel Utrecht zijn straks stukjes Domtoren te vinden

5 okt om 10:00 uur
De Domtoren in Utrecht, wie kent hem niet. Het imposante gebouw wordt momenteel gerestaureerd en de stenen die van…
Lees verder »
descriptionArtikel

Straatmeubilair zorgt voor de beleving van de openbare ruimte in een stedelijke omgeving

28 sep om 17:59 uur

Van een centrum van de buurt naar een centrum op stedelijk niveau, dat was het streven van de transformatie van…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Durf je leveranciers kritische vragen te stellen’

28 sep om 17:00 uur

“Duurzaam werken en denken is beter voor ons allemaal, en voor Modernista bestaat er simpelweg geen alternatief…

Lees verder »