Stadsrenovatie en maatwerk: Vaals en Amsterdam

dinsdag 21 december 2021
timer 2 min
Als het aankomt op vastgoed en ruimtelijke ontwikkeling, is duurzaamheid vandaag geen trend meer maar de norm. Dat weerspiegelt zich zowel in ecologisch verantwoorde materiaalkeuzes als in stadsvernieuwing en herbestemming. Verouderde openbare ruimtes, vervallen gebouwen en oude sites worden opgewaardeerd en krijgen soms een andere functie. Daarnaast zijn ook de vereisten aan de openbare ruimte flink veranderd. Toegankelijkheid en veiligheid zijn belangrijke nieuwe topics geworden.

Vaak slaan de ondernemers, eigenaren en gemeentes de handen ineen om de gebieden een fikse upgrade te geven. Beleving komt voorop te staan, waarmee beoogd wordt de gemiddelde verblijfsduur van de bezoekers te verlengen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezellige pleinen met zitgelegenheid, beplanting en waterpartijen.

Renovatie stadsplein en winkelcentrum

Het Bos en Lommerplein in Amsterdam werd afgelopen jaar heringericht naar ontwerp van SUM architects. Nieuwe verlichting, bomen, groenbakken, een compleet andere bestrating en een heel groot paviljoen: het Bos en Lommerplein heeft een heel ander uiterlijk gekregen. Het plein moest 'een huiskamer van de buurt' worden, zo stond in het persbericht over de ontwerpplannen. Niet alleen het plein zelf werd aangepakt, ook de winkels van BoLo, zoals het winkelcentrum heet, kregen een facelift.

Bos en Lommerplein
Bos en Lommerplein. Credits: Flora Nova

Met de herinrichting van het plein is invulling gegeven aan het meest recente gebiedsplan voor Bos en Lommer van de gemeente Amsterdam, waarin onder meer staat dat de forse bevolkingsgroei in het stadsdeel vraagt om verbetering van bijvoorbeeld de openbare ruimte. Flora Nova uit Ophemert heeft uit het Metten programma zo´n 4.500 vierkante meter aan Palladio-stenen verwerkt om het ontwerp van het plein mede te realiseren.

Centrumplan Vaals

Het centrum van Vaals, met zijn beschermde dorpsgezicht, heeft enige jaren geleden een nieuwe impuls gekregen door de realisatie van een aantal wooncomplexen en commerciële ruimten rondom het gemeentehuis. De openbare ruimte rondom deze woningbouw is compleet heringericht, zowel bovengronds als ondergronds. Binnen dit project speelden monumentale accenten, in harmonie met haar omgeving en het naastgelegen raadhuis, een belangrijke rol.

vaals
Credits: Rob Oostwegel

Op en in de omgeving van het nieuw ingerichte Koningin Julianaplein herinneren veel elementen aan het roemrijke textielverleden van Vaals. Het Koningin Julianaplein is de plek waar de Akense lakenfabrikant Johann Arnold Von Clermont in de achttiende eeuw Vaals op de kaart zette met zijn lakenindustrie. De textielindustrie bracht het grensplaatsje grote economische voorspoed. In het ontwerp voor de openbare ruimte van het Koningin Julianaplein komt de invloed van Von Clermont met zijn lakenindustrie prominent tot uiting.

Op het plein zelf bevindt zich het zogenoemde markttapijt, naar ontwerp van Club L94 uit Keulen. De bestrating hier heeft het motief van een geweven doek. Om dit markttapijt te realiseren zijn er door Krinkels BV zo’n 3000 vierkante meter aan METTEN’s Palladio-steen in vier kleuren en vier formaten verwerkt. Het werd ook voorzien van een fonteinenveld met 44 sproeiers. Waterpleinen passen niet alleen in het toepassen van klimaatadaptieve maatregelen maar verhogen in aanzienlijke mate ook de beleving van een binnenstad.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »
descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »