Project

Kant en klare lentebloeiers op eiland in Hofvijver

Het beroemde eiland in de Hofvijver heeft een lentemetamorfose gekregen en staat momenteel volop in bloei. In totaal is zo’n 15 vierkante meter aangeplant met kant en klare lentebloeiers ‘op pot’, afkomstig van de Nederlandse bloembollenkwekers.

Kant en klare lentebloeiers op eiland in Hofvijver

 

Lentemetamorfose Hofvijvereiland


Leden van de Stichting Vrienden van de Hofvijver constateerden dat het eiland er in het vroege voorjaar wat ‘grauw en grijs’ bij lag. Samen met de gemeente Den Haag en Stichting Bloemenbureau Holland is besloten om het eiland een vrolijke ‘lentemetamorfose’ te geven door middel van het planten van kant en klare lentebloeiers als narcissen, tulpen en blauwe en witte druifjes.

Kant en klare lentebloeiers


Geert Jan Hamilton (Griffier van de Eerste Kamer der Staten Generaal), Marjolein de Jong (Wethouder van Cultuur, Binnenstad en Internationaal van Den Haag) en Prisca Kleijn (directeur Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur) plantten 23 februari samen de eerste kant en klare lentebloeiers op het eiland. Momenteel bereiken de bollen hun maximale effect.

Bekijk hier de video van de dag waarop de kant en klare lentebloeiers werden geplant.

Voorsprong op de lente


Een deel van de bollen stond reeds in bloei, waarmee het eiland als het ware een voorsprong nam op de lente. Het andere deel van de bollen stond destijds nog in knop en begon vrijwel direct te bloeien. Daarmee behield het eiland enkele dagen langer dan normaal het vrolijke aanzicht van bloeiende bollensoorten. Verwacht wordt dat de ‘bollen op pot’ het eiland rondom deze tijd hun bloeipiek bereiken. De geplante bollen zijn hoofdzakelijk om zogenaamde verwilderingssoorten die onder normale omstandigheden ieder voorjaar opnieuw tot bloei komen.

Gemakstuinieren


Tot voor kort werden bollen op pot vooral gebruikt voor toepassing in het interieur en in potten op balkon en terras. De afgelopen jaren is het rechtstreeks in de tuin planten van bloeiende bolletjes op pot in het vroege voorjaar steeds populairder geworden. Het past ook perfect binnen het zogenaamde gemakstuinieren, een relatief nieuwe trend waarbij direct resultaat na het tuinieren centraal staat.

 

 

Deel dit artikel