Project

Oude waterpomp Zutphen krijgt tweede leven

Afgelopen jaar is de Groenmarkt van Zutphen volledig heringericht. Tijdens de werkzaamheden stuitten de werklui op de fundamenten van een oude dorpspomp, vroeger dé ontmoetingsplek in de Hanzestad. Het idee ontstond om een replica te laten maken van de oude pomp.

Nico van Eeten van het bedrijf Men’s Tradition is gespecialiseerd in kennis, restauratie en behoud van historisch straatmeubilair. Op een archieffoto herkende hij de pomp als een product van de ijzergieterij Prins van Oranje. “Ik doe vaak restauraties van dorpspompen, ik heb sommige gietmodellen in mijn bezit, zo ook dit model uit Zutphen.”

 

Inmiddels wordt druk gewerkt aan de replica van de pomp in Zutphen, die waarschijnlijk nog vóór de zomervakantie wordt geplaatst. De herinrichting van de Groenmarkt krijgt hiermee een echte kers op de taart.


Vandalisme

Van Eeten verzorgt vaker restauraties van oude dorpspompen. Ze kunnen op de waterleiding aangesloten worden, waardoor er ook drinkwater uit kan komen. Vandalisme is echter een groot probleem. Heel vaak gebeurt het dat na enkele maanden de zwengel wordt vernield. Reden voor gemeenten om de zwengel vast te zetten waardoor de pomp niet meer in werking is. Van Eeten vond dit zonde en bedacht daarom een moderne oplossing voor de klassieke pomp.

 

“Door een sensor op de pomp te maken komt er water uit als iemand de handen ervoor houdt.” Door deze oplossing kan de zwengel worden vastgezet en heeft de pomp geen bewegende delen meer. Zo wordt de historische pomp weer functioneel. 


Join the Pipe

Door een historische pomp weer in ere te herstellen kan de gemeente twee vliegen in één klap slaan. Het project Joint he Pipe, van Microsoft-oprichter Bill Gates, stimuleert het drinken van kraanwater in de openbare ruimte. Tevens worden met de opbrengsten projecten in ontwikkelingslanden gepromoot. In plaats van te kiezen voor een modern tappunt kan een gemeente nu ook kiezen voor een historische dorpspomp, die wellicht nog beter in het straatbeeld past.

Deel dit artikel