Project

Brug Heerlijkheid is ingetogen verbinder

Dankzij de nieuwe fietsbrug in Schin op Geul is het fietsroutenetwerk van Buitengoed Geul & Maas onlangs aanzienlijk uitgebreid. ipv Delft ontwierp een uitnodigende brug die zich voegt naar het prachtige landschap van het Geuldal. Het transparante ontwerp benadrukt de watergang in de route voor fietsers én dassen.

Dat landschap vroeg om een ingetogen en transparant ontwerp, dat bovendien het overstromingsgebied van de Geul vrij houdt. Het resultaat is een stalen boogbrug waarbij de drukboog bovendeks is geïntegreerd in het hekwerk. De boog benadrukt zo de aanwezigheid van de watergang, terwijl er onder de brug een vrije doorstroom is in geval van hoogwater. In totaal is de brug 26 meter lang; naast de hoofdoverspanning van 18 meter heeft de brug een 8 meter lange aanbrug waaronder het groene talud van de overstromingszone doorloopt. De balusters van het hekwerk waaieren uit naar de oevers toe, elke baluster staat onder een andere hoek.

Ingetogen 

De kleurstelling is afgestemd op de omgeving. Zo sluit de lichte slijtlaag aan bij de halfverharding van het fietspad en zorgt het zwarte staalwerk voor een mooi maar ingetogen contrast met de groene omgeving. Speciaal voor de dassen die in de directe omgeving van de brug wonen is een extra spankabel in het hekwerk opgenomen. Deze verkleint de opening direct boven het brugdek tot een voor dassen veilige hoogte.


Aanleiding voor de bouw van de nieuwe verbinding over de Geul was de wens van de provincie Limburg en de gemeenten Maastricht, Meerssen en Valkenburg om het recreatieve routenetwerk in de regio een impuls te geven. Behalve de nieuwe brug zijn er ook diverse nieuwe fietsknooppunten gerealiseerd die gezamenlijk een flinke uitbreiding van het fietsnetwerk vormen. Aannemingsbedrijf Van Boekel was verantwoordelijk voor de uitvoering van de brug.

Heerlijkheid 

De brug heeft de naam Heerlijkheid gekregen, die verwijst naar Heerlijkheid Schin op Geul, de verzamelnaam van alle door groepen van inwoners opgestarte projecten die bijdragen aan de leefbaarheid.  


Heerlijkheid

Deel dit artikel