Project

Kleur(ontwerp) in de buitenruimten

Een ontwerp voor de openbare ruimte dat gebaseerd is op een sterke nadruk op kleurstellingen maakt direct een vraag essentieel: Hoe lang blijven de kleuren zichtbaar?


Terechte vraag daar niet alleen verweringsfactoren hier een rol spelen maar zeker ook de vervuiling op termijn maken dat dergelijke ontwerpen aan essentie inboeten. Een kleurstelling is op basis van natuurlijke kleuren altijd enigszins 'gedempt' als het gaat om de intensiteit ervan. Meer sprekende, meer sterkere kleuren zoals groen, blauw en wit zijn eigenlijk niet mogelijk. Vervuiling door gebruik en atmosferische omstandigheden geven verdoezelend effect aan de bestrating.  Zeker als het gaat om de openbare ruimte is er feitelijk geen aandacht en budget voor een gerichte reiniging van de bestrating zelf.


Bovenstaande maakt dat vormgevers altijd weer op zoek zijn naar deze 'heilige graal'. Zo heilig is die graal sinds 2001 niet meer. Dat jaar werd geïntroduceerd het BELPASSO bestratingssysteem met CleanTop®-Technology.  BELPASSO kenmerkt zich door de blijvend aan de steen verbonden eigenschap van een extreem sterk gereduceerde vuilopname én aanhechting- zelfs de aanhechting van kauwgom is duidelijk zichtbaar minder- en een merkbare verhoogde verwerings bestendigheid van product, en dus ook kleur.

 

BELPASSO wordt in diverse landen in Europa en daarbuiten zeer gericht ingezet in openbare ruimte bij ontwerpen die sterk leunen op der 'taal der kleuren'. Maar ook door zakelijke internationaal opererende gebruikers, zoals een McDonald´s en Lidl , hechten aan deze moeiteloos te reinigen BELPASSO verharding.


Een tweetal projecten in Eindhoven zijn voorbeelden waar het ontwerp feitelijk gebaseerd is op exceptioneel kleurengebruik.  In Woensel West, een voormalige Philipswijk, werd door Buro Sant en Co en de gemeente Eindhoven gewerkt aan een ontwerp waarbij in de doorgaande 1 e en 2 e Franklinstraat een lijnenpatroon beeltenis geeft aan een printplaat inclusief soldeerpunten en condensatoren. Hierbij wordt verwezen naar de historie van de wijk. In het basismateriaal van gebakken klinkers is gewerkt met een wel zeer groene eenkleurige uitvoering van het BELPASSO product in het formaat 15x15 cm.

 

De gemeente Eindhoven is goed bekend met de zeer specifieke eigenschappen van BELPASSO. In 2008 werd op het Cassandraplein aldaar een ontwerp van de AMA Group gerealiseerd.  In het ca. 3500 m² groene plein werd een motief van Esdoorn bladeren in een antraciet kleur verwerkt. Parkeervakken werden visueel aangegeven met een blauwe kleur.

Deel dit artikel