Project

Winkelcentrum Obergon leeft op dankzij ingrijpende opknapbeurt

Aan de noordzijde van de oude kern van het Groningse dorp Winsum ligt een nieuwbouwwijk. Op de grens van deze wijk en het oude gedeelte staat winkelcentrum Obergon. In nauwe samenspraak tussen de eigenaar van het winkelcentrum en de gemeente werd besloten het winkelcentrum en nabije omgeving ingrijpend op te knappen. Het winkelcentrum is fors uitgebreid waardoor er ruimte is voor een supermarkt en diverse andere winkelbedrijven.

“De gemeente en de eigenaar van het winkelcentrum wilden een passende inrichting van de openbare ruimte waar ook de weekmarkt gebruik van kan maken”, vertelt John Caspers die namens de gemeente een deel van het project begeleidde. “Bovendien moet er zo veel mogelijk achter het winkelcentrum geparkeerd worden, zodat er zo weinig mogelijk blik aan de voorzijde staat.”

Vlonder langs het water

Na de afronding van de bouwactiviteiten is door de gemeente direct begonnen met het opnieuw inrichten van de omliggende openbare ruimte. Aan de achterzijde van het winkelcentrum is een riant parkeerterrein aangelegd en aan de voorzijde is langs het water een ruime vlonder gerealiseerd die via een brede trap te bereiken is.

Ondergrondse kasten voor elektriciteit

Op het terrein aan de voorzijde van het winkelcentrum is ook ruimte voor de wekelijkse warenmarkt. Om de kramen van de benodigde elektriciteit te voorzien, werd gekozen voor een Marktkast van PUTkast. Caspers: “Een kwalitatief goede oplossing die bijna niet opvalt in het straatbeeld, doordat we op de kast dezelfde steen hebben toegepast als in het plein.” PUTkast maakte het ontwerp voor de ondergrondse kasten op het voorterrein. In het model Markt zit een wettelijke scheiding tussen het gebruikersdeel en het beheerdersdeel, zodat geen onveilige situaties ontstaan. Daarnaast dient de kast als meterkast voor Enexis. Vanuit de PUTkast Markt wordt tevens een PUTkast model Contactdoos gevoed waardoor er in het publieksgebied tijdens de markt geen kabels liggen.

Soepele samenwerking

Het eindresultaat stemt iedereen positief, beaamt ook John Caspers. “De samenwerking tussen PUTkast en mij als vertegenwoordiger van de gemeente verliep erg soepel en de marktkooplieden zijn er ook zeer tevreden over.”

Wisnum

Deel dit artikel