Project

Duurzame toestellen op speelplek Tegelen

In Tegelen is onlangs een compleet nieuwe openbare speelplek met vijf duurzame Essentia-toestellen gerealiseerd. In overleg met de nabijgelegen SBO De Lings en basisschool PassePartout, zijn de nieuwe locatie en wensen voor de toestellen bepaald. 

Duurzame toestellen op speelplek Tegelen

Coen Wijnhoven, destijds projectvoorbereider van de gemeente Venlo, is enthousiast over het project. "De speelplek in de buurt was hoognodig aan vervanging toe. De kinderen konden daar echt niet meer spelen.” De exacte plek was al snel bepaald, op de locatie waar voorheen de oude gymzaal stond. De gymzaal is afgebroken en elders opgebouwd. Hierdoor ontstond een mooie, toegankelijke ruimte, die zowel voor de buurtkinderen als de schoolkinderen goed bereikbaar is.

Gebruik door basisschoolleerlingen

SBO De Lings had de wens hun eigen aangrenzende schoolplein af te sluiten met hekken. De begeleiders hebben echter wel goed uitzicht over de openbare speelplaats, zodat de leerlingen daar wel kunnen spelen tijdens het speelkwartier. De kinderen uit de wijk zitten veelal op basisschool Passepartout. Zij maken na schooltijd en in de weekeinden ook veel gebruik van de speelplek.

Onderhoudsvrije toestellen

De toestellen zijn een mix van glijden, klimmen en wippen in een eigentijds jasje, geschikt voor alle leeftijden. De Essentia-lijn van Nijha is gefabriceerd van duurzame, recyclebare materialen. Dit sluit goed aan bij de wens van de gemeente Venlo voor toestellen met relatief weinig onderhoud. Wijnhoven: "Onze onderhoudsmensen zijn zeer positief over de toestellen; je merkt gewoon dat in het ontwerp reeds gekeken is naar de onderhoudsaspecten." De toestellen zijn niet alleen populair onder de onderhoudsmedewerkers, maar bieden ook veel speelwaarde en -plezier voor alle kinderen uit Tegelen.

 

Deel dit artikel