Project

Nieuwe Markt in Dokkum als nooit tevoren

Natuursteen, tal van bankjes met licht strips en mooi uitgelichte bomen: de herinrichting van de Nieuwe Markt in Dokkum laat de stad stralen als nooit tevoren.

Voor deze belangrijke en zeer gelaagde historische ruimte is door HOSPER een breed gedragen ontwerp gemaakt i.s.m. de gemeente Dongeradeel, de ‘Mienskipkommisje’, Enno Zuidema en Birthe Leemeijer.

 
Op de Markt worden nu bomen, die al redelijk wat jaren oud zijn, uitgelicht. De contouren van de voormalige Abdijkerk zijn in de bestrating verwerkt. Van de 28 nieuwe parkeerplaatsen, die zijn gesitueerd aan de noordzijde van het plein, wordt al sinds de oplevering dankbaar gebruik gemaakt. Een winkelplein is de Markt in de Friese stad nooit geworden, maar sinds de herinrichting heeft Dokkum er wel een knus plein bij dat vooral dienst doet als rustpunt en waar daarnaast ook gewoond wordt.

 

Foto: Luuk Kramer

IJsfontein als visitekaartje

Uitgangspunt was een integraal plan waarin de vele historische elementen van deze plek tot hun recht komen en wat tegelijkertijd een vanzelfsprekend podium vormt voor allerlei activiteiten en de IJsfontein. Voor de Markt in Dokkum is een IJsfontein ontworpen door kunstenares Birthe Leemeijer. Deze IJsfontein laat op een innovatieve manier ijsvorming plaatsvinden die Bonifatius, de Elfstedentocht en de klimaatverandering met elkaar verbindt. De IJsfontein staat centraal op het plein en is omringd door bomen, waaronder een aantal Moeraseiken, die schaduw en beslotenheid bieden.


Foto: Luuk Kramer

Tegels vertellen historie van Dokkum

De trappen in het plein zijn verdwenen en alles is opgehoogd, waardoor er meer bomen geplant kunnen worden. Over de markt verspreid liggen historische verhalen, die verdeeld zijn over 60 tegels. Door de werkgroep 'Verhaal van de Markt' is een selectie gemaakt van verhalen die belangrijk zijn voor de historie van de Markt. 


Het project is in augustus 2018 opgeleverd. De herinrichting heeft in totaal 2,4 miljoen euro gekost.


Foto: Luuk Kramer


 

Lees hier meer over het project: 

Vrijdagmorgen werd enkele maanden na de oorspronkelijke planning de nieuwe Markt in Dokkum opgeleverd. Aannemer Bam verwijderde omstreeks 10 uur de bouwhekken rond het terrein, waarna het opnieuw ingerichte plein voor iedereen toegankelijk was. Alle bestrating, verlichting, bomen en de meeste van de andere delen van de Markt zijn nu klaar. In verband met de droogte worden de graszoden later gelegd. De IJsfontein in Dokkum is vanaf december in Dokkum te bezichtigen. Tot die tijd kunnen toeristen en Dokkumers kennismaken met een prachtig ingericht nieuw plein.


Afbeelding: Hosper


Natuursteen, tal van bankjes met licht strips en bomen die al redelijk wat jaren oud zijn en worden uitgelicht en de contouren van de voormalige Abdijkerk in de bestrating verwerkt. De herinrichting kost in totaal €2,4 miljoen euro. De aanleg van 28 nieuwe parkeerplekken aan de noordzijde van het plein is al een tijdje in gebruik. Een winkelplein is het
nooit geworden, maar na 2018 heeft Dokkum wel een prachtig en knus plein dat vooral als rustpunt dient en waar gewoond wordt.

Deel dit artikel