Project

Nieuwe Markt in Dokkum als nooit tevoren

Natuursteen, tal van bankjes met licht strips en verlichting die op vier verschillende hoeken van kleur verandert: de herinrichting van de Nieuwe Markt in Dokkum laat de stad stralen als nooit tevoren.

Op de Markt worden nu bomen, die al redelijk wat jaren oud zijn, uitgelicht. De contouren van de voormalige Abdijkerk zijn in de bestrating verwerkt. Van de 28 nieuwe parkeerplaatsen, die zijn gesitueerd aan de noordzijde van het plein, wordt al sinds de oplevering dankbaar gebruik gemaakt. Een winkelplein is de Markt in de Friese stad nooit geworden, maar sinds de herinrichting heeft Dokkum er wel een knus plein bij dat vooral dienst doet als rustpunt en waar daarnaast ook gewoond wordt.

IJsfontein als visitekaartje

Het plein is met de herinrichting bovendien verrijkt met een heuse IJsfontein, die geplaatst is in het midden van de Markt. Met de plaatsing van de IJsfontein, zijn de witte beelden die er eerder stonden verwijderd, als gevolg van negatieve reacties die daarover bij de gemeente binnenkwamen. De beelden werden oorspronkelijk geplaatst als eerste aanzet voor de herinrichting van de Markt. Aangezien de beelden verwijderd zijn, werd de IJsfontein de aanleiding voor het herinrichten van het plein.


Deze IJsfontein laat op een innovatieve manier ijsvorming plaatsvinden die Bonifatius, de Elfstedentocht en de klimaatverandering met elkaar verbindt. Het voorstel voor de plaatsing van deze IJsfontein op de markt in Dokkum bracht zoveel maatschappelijke onrust met zich mee, dat de gemeente ervoor heeft gekozen om een nieuw ontwerp voor de markt te laten maken (inclusief IJSfontein).




Tegels vertellen historie van Dokkum

De trappen in het plein zijn verdwenen en alles is opgehoogd, waardoor er meer bomen geplant kunnen worden. Over de markt verspreid liggen 25 verhalen, die verdeeld zijn over 60 tegels. Door de werkgroep 'Verhaal van de Markt' e is een selectie gemaakt van verhalen die belangrijk zijn voor de historie van de Markt. 




Het project is in augustus 2018 opgeleverd. De herinrichting heeft in totaal 2,4 miljoen euro gekost.

Lees hier meer over het project. 

Deel dit artikel