Openbaar natuurschoolplein De Klokbeker

woensdag 15 februari 2012
timer 3 min
Basisschool de Klokbeker in Ermelo krijgt een nieuw schoolspeelplein: het Tumulusveld. Het schoolspeelplein waar heide en schoolplein vloeiend in elkaar overgaan wordt gezamenlijk met het gemeentegroen ingericht en is openbaar voor de buurt. 

Openbaar natuurschoolplein De Klokbeker

Geen scheiding heide schoolplein

De Klokbeker grenst aan de zuidkant aan de Groevenbeekse Heide, waar veel grafheuvels (tumuli) voorkomen. Sinds de herinrichting is er geen strikte scheiding meer tussen het terrein van de school en het gemeentelijk groen. De hei gaat naadloos over in het schoolplein, die dan ook samen worden vormgegeven en onderhouden.

Drie maal zo groot

Dat verzoek kreeg de gemeente van de school toen deze het schoolgebouw had uitgebreid en het buitenterrein wilde aanpakken. Het aangrenzende veld moest toch worden opgeknapt en de gemeente en het schoolbestuur sloegen de handen ineen. In totaal gaat het om ongeveer 8000 vierkante meter. Door het samensmelten van school en gemeentegroen zal het terrein waar de kinderen kunnen spelen meer dan drie keer zo groot worden.

Onverhard kleuterplein

Het kleuterplein is inmiddels klaar. Van het kleuterplein van De Klokbeker is slechts een klein deel bestraat, precies genoeg om de kinderen hun schoenen schoon te laten stampen. Het grootste deel van het plein is onverhard en ligt tussen de bomen. Aan de takken hangen banden waarmee kleuters aan het schommelen zijn. Op de grond liggende berkenboomstammetjes geven paadjes aan. Die zijn nog wel hard genoeg om kleuters op driewielers en steps te laten rijden.

Ontdekterrein

Het heidelandschap, de cultuurhistorische achtergrond en de wensen van kinderen vormden de basis voor het ontwerp. Het wordt een groot speel- en ontdekterrein inclusief waterspeelplek, zandbulten met glijbaan en een bijencamping. Ook een dierenverblijf is nog in de maak.

Voetbalveld als Romeins marskamp

Een deel van het plein is omgevormd tot een grasveldje waar kinderen kunnen voetballen. Doel is om het veld in de vorm te gieten van een Romeins marskamp. Dit sluit aan bij de filosofie van de school dat leerlingen leren door te zien, te voelen en te ruiken. Zo kun je vertellen over het Romeinse marskamp dat op de Ermelose heide heeft gestaan en is er een uitkijktoren die uitkijkt over het nieuwe voetbalveld.

Amfitheater en klimbos

Dit jaar volgt de bouw van een heus amfitheater van gebruikte stoeptegels en wordt er het begin gemaakt met een klimbos, een challengeparcours, ingericht tussen een aantal bomen. Kinderen kunnen onder meer in touwen klimmen. Het struikgewas voor de entree van de school is verdwenen, zodat de buurtbewoners beter zicht hebben op de heide. Op die manier is De Klokbeker een soort overgangsgebied tussen heide en woonwijk.

Open voor de buurt

Op voorwaarde dat de speelplaats buiten de schooltijden wordt opengesteld voor kinderen uit de buurt kreeg de school voor de aanleg van het plein een subsidie van 50.000 euro van Jantje Beton. Het schoolspeelplein is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Visbureau. De opbrengst van het eerste haringvaatje dat op 7 juni 2011 werd geveild, is geïnvesteerd in de realisatie van dit schoolplein. Ook de gemeente Ermelo en de Stichting Landschapsbeheer Gelderland investeerden tijd en geld in dit project. De gemeente Ermelo draagt haar steentje bij door onder andere al het grondwerk uit te voeren.   

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Schoolplein uitnodigend ingericht met focus op groen

9 apr om 11:36 uur

Voor het Hilfertsheem College in Hilversum heeft VelopA het schoolplein ingericht met de imposante hoekbank uit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »