Project

Zwols Lübeckplein ondergaat metamorfose

Het Lübeckplein in Zwolle staat bekend als kale wegwaaiplein waar het in de zomer bovendien erg heet kan worden. Tijd om daar, samen met bewoners, verandering in te brengen.

Van de provincie Overijssel kreeg Zwolle 100.000 euro om het plein aantrekkelijker, groener en koeler te maken. Helaas was dat niet voldoende om alle ideeën tot uitvoer te brengen. Daarm vroeg de gemeente aan Zwollenaren welke keuzes gemaakt moesten worden. Dit resulteerde in de realisatie van een calisthenicsplek, een groene pluktuin en elementen voor skaters. Dit moet ervoor zorgen dat er meer reuring komt op het plein, dat direct ten zuiden van het station ligt.

Van looproute naar verblijfsplek

Het Lübeckplein wordt tot nu toe met name gebruikt als looproute, voor studenten die van station naar Hogeschool Windesheim lopen of voor ambtenaren van het Stadskantoor. In het weekend werd het Lübeckplein nauwelijks gebrukt. Niet vreemd, de wind kon flink doorwaaien, beschutting was er nauwelijks. Dat komt ook omdat het plein tevens het dak vormt van de parkeergarage eronder. Grote bomen kunnen er niet geplant worden, dit najaar zullen er dan ook miniboompjes op het plein gezet worden.

 

Door het calisthenicspark en de skate-elementen is het plein een stuk aantrekkelijker geworden om te verblijven. Door het groen van de pluktuin wordt de plek koeler en kan regen beter worden verwerkt. Buurtbewoners kunnen vanaf september hun boontjes en tomaatjes zelf komen plukken. Bovendien wordt het Lübeckplein dan verder aangepakt met onder meer een grote muurschildering en beplanting in de grote plantenbakken.

 

Bekijk hieronder het promotiefilmpje van de gemeente Zwolle

Deel dit artikel