Project

Woenselse Markt Eindhoven volledig vernieuwd

De raad van Eindhoven nam Oud-Woensel in 2001 op als een actiegebied voor Integrale Wijkvernieuwing. De herinrichting van de Woenselse Markt was een belangrijk onderdeel van de plannen.

Woenselse Markt Eindhoven volledig vernieuwd

 

De raad van Eindhoven nam Oud-Woensel in 2001 op als één van de tien actiegebieden voor Integrale Wijkvernieuwing, waar zowel op economisch, sociaal-maatschappelijk als op fysiek vlak het nodige verbeterd diende te worden. De herinrichting van de Woenselse Markt was een belangrijk onderdeel van de plannen.
 

Parkeer- annex marktplein

Iedere zaterdag vindt hier een van de grootste weekmarkten van Nederland plaats en op de andere dagen staan hier meer dan 230 geparkeerde auto’s. Maar het marktplein, voor het laatst ingericht in de jaren ’80, stond vol obstakels en miste overzicht. In de plannen voor de herinrichting werd ook de aangrenzende Kruisstraat meegenomen. Uitgangspunt voor de herinrichting van de markt en de Kruisstraat beschrijft projectleider Steenkamp als: “Iedereen zijn ruimte.”

Interactieve planvorming

Het project werd van meet af aan in nauw overleg met een uitgebreide klankbordgroep gerealiseerd. Ook leverancier PUTkast werd al betrokken bij de planvorming, om zo vanaf meet af aan slim om te kunnen gaan met de benodigde elektra- en watervoorzieningen voor de markt.
 

Woenselse Markt op nieuw niveau

Op het centrale marktplein voerde de gemeente allereerst betaald parkeren in om het langparkeren tegen te gaan. Vervolgens werd de routing richting en op de parkeerplaats aangepakt. Het totale plein, inclusief winkelplinten ten noorden en westen, werd opgehoogd om inrijdende auto’s direct vanaf de Kruistraat te weren en te sturen via de ingangen aan de noord- en westzijde.
 

Heldere routing

De nieuwe parkeerplaats is nu helder en overzichtelijk ingericht. Donkergrijze klinkers geven de routing aan. Geen lelijke witte belijning, maar zwarte P-matten in stroken van lichtgrijze klinkers, onderscheiden de parkeerstroken duidelijk van de routing.

Obstakelvrij en overzichtelijk

Op het centrale parkeerterrein werden voorzieningen waar mogelijk obstakelvrij aangebracht. Na een aanbesteding op uitnodiging werd PUTkast gevraagd om de water- en elektriciteitsvoorzieningen voor de markt aan te leggen. Om een van de grootste weekmarkten van Nederland van genoeg elektriciteit te voorzien, waren in totaal maar liefst drieënveertig kasten nodig. PUTkast verspreidde deze over het gehele terrein, slim geplaatst volgens de nieuwe marktindeling zodat de kasten zich altijd achter de kramen bevinden. Dit is niet alleen heel prettig werken voor de marktlieden maar voorkomt tevens kabels op het looppad, wat het comfort van de bezoekers vergroot.
 

Functioneel en nauwelijks zichtbaar

Dertien grote PUTkasten model Markt met ieder zes contactpunten werden rechtstreeks aangesloten op het energienet. Van daaruit worden nog eens veertig Contactdozen gevoed, met ieder twee of vier contactpunten. Door een twee-compartimenten-systeem is er een volledige scheiding tussen de gebruikerskant en de beheerkant, waarmee de installatie aan de Arbowet voldoet. Ten slotte werden twee watertapkasten geïnstalleerd in de buurt van de viskramen. PUTkast bestraatte alle deksels van de kasten met dezelfde klinkers als het maaiveld, zodat ze nauwelijks opvallen. De leverancier werkte voor de planning nauw samen met aannemer Wegenbouw Steevens uit Valkenswaard. Nu verzorgen ze het beheer en onderhoud van de kasten.” 

In Straatbeeld 6 van 2013 leest u een uitgebreid artikel over de herinrcihting van de Woenselse Markt.

Deel dit artikel