Project

Verkeersborden controleren op basis van data

Gemeente Zwolle gaat in samenwerking met beheersorganisatie ROVA een proef doen met het beheer van verkeersborden op basis van data.

Drie voertuigen van ROVA worden uitgerust met camera's die de verkeersborden in de stad gaan controleren. Het gaat om voertuigen die voor verschillende werkzaamheden toch al in de stad rondrijden. De camera's controleren of de verkeersborden nog schoon en leesbaar zijn, of ze nog op de goede plek staan en of ze misschien wel vervangen of verwijderd moeten worden.

Nog geen structuur

De vraag is of met behulp van slimme technologie en data het beheer van de openbare ruimte geoptimaliseerd kan worden. Momenteel is het beheer van verkeersborden niet gestructureerd. Het schoonmaken of vervangen van een bord vindt pas plaats op het moment dat een medewerker van ROVA siganaleert dat er iets moet gebeuren.

Sneller handelen

Zwolle heeft als doel beheerprocessen meer datagedreven te maken. “Op deze manier weten we beter wat er speelt in de stad, kunnen we efficiënter inspringen op situaties in de stad, sneller handelen, beter sturen en het beheer beter ondersteunen”, legt William Dogger, wethouder Beheer openbare ruimte, uit.

Privacy

De gemaakte beelden worden geanonimiseerd, zodat de privacy van de Zwollenaren gewaarborgd is. Medewerkers van ROVA die het voertuig met camera besturen hoeven bovendien geen extra handelingen uit te voeren.

Deel dit artikel