Project

Spaanse verlichting Rode Loper Amsterdam

De aanbesteding voor de armaturen van het project ‘Rode Loper’ in Amsterdam, de belangrijke weg van het centraal station naar de Dam, Muntplein en de grachten, is gewonnen door de Spaanse fabrikant Setga in samenwerking met de Nederlandse vertegenwoordiging Modernista.

Spaanse verlichting Rode Loper A`dam

Gestileerde overspanningsarmaturen

Het gaat om overspanningsarmaturen die aan spankabels gemonteerd worden welke tussen de gevels of masten gespannen worden op het ‘Rode Loper’ traject. Door deze wijze van monteren wordt het aantal obstakels op straat beperkt, wat de ruimtelijke beleving van de bezoeker ten goede zal komen. In maart 2012 hebben zowel de stadsdeelraad als de gemeenteraad ingestemd met het ontwerp voor de Rode Loper in het centrum van Amsterdam.

De Rode Loper

De Rode Loper is de naam voor de herinrichting van de openbare ruimte boven het tracé van de Noord/Zuidlijn, waardoor de entree van de Amsterdamse binnenstad veel aantrekkelijker wordt. Dit traject in het centrum van Amsterdam loopt vanaf het CS via het Damrak, de Beursstraat, Beursplein, Rokin, Oude Turfmarkt en de Munt naar de Vijzelstraat, Vijzelgracht en Nieuwe Vijzelstraat.

Maatwerk naar ontwerp van Simon Sprietsma

Stedenbouwkundig architect Simon Sprietsma, die al veel projecten voor de gemeente Amsterdam ontwierp waaronder het Spui, de Dam en het Rembrandtplein, maakt tevens het ontwerp voor de openbare ruimte van het Rode Loper-traject. Setga en Modernista slaagde erin het armatuurontwerp van Simon Sprietsma om te zetten in een kwalitatief hoogwaardig armatuur. De maatwerk aanbieding voldeed het beste aan de gevraagde eisen op het gebied van prijs, kwaliteit, uitvoering, duurzaamheid van de productie, materialen en logistiek. Modernsita betrad slechts twee jaar geleden met Setga de Nederlandse markt.


Deel dit artikel