Project

Hedendaags forum in Aardenburg

De historische Markt in Aardenburg is vernieuwd. Het ontwerp is dat van een Romeins forum en heeft dezelfde functies als toentertijd: een plek om te ontmoeten, te debatteren, toneel te bekijken of een markt te bezoeken.

Hedendaags forum in Aardenburg

Rijke geschiedenis

Het hedendaagse forum refereert aan de ontstaansgeschiedenis van de stad. Op de locatie van het huidige Aardenburg stichtten de Romeinen ver voor de geboorte van Christus een kamp. De plek had een strategische positie in de verdedigingslinie van de Romeinen. Ook in de Middeleeuwen en de 17e eeuw was Aardenburg een belangrijke vesting. Ans Meerding ontwierp het huidige plein op basis van de sterke vormentaal van de Romeinse architectuur. De verhoogde pleinvloer is gedecoreerd op een eigentijdse wijze die haar oorsprong vindt in de beelden van Romeinse opgravingen.

Spanning in vorm en lijn

Bestaande elementen zoals de vijver, de bomen en de muziekkiosk zijn ieder op een eigen wijze ingepast of aangepast. Het plein is symmetrisch met de ”loper” als as, maar heeft ook asymmetrische vormen waardoor een spanning in het ruimtelijk ontwerp ontstaat. Alle elementen zoals verlichtingsmasten, de brug en de banken zijn door Ans Meerding ontworpen als functionele elementen die de architectuur van het plein versterken.


Monumentale materialen

Het ontwerp is in samenwerking met Driek Voets gematerialiseerd en uitgewerkt. De toegepaste materialen zijn duurzaam en geven het plein een monumentale, serene uitstraling. Er is gewerkt met massief natuursteen voor de randen en de verlaagde pleinvloer. De “loper”, de as van het plein, is vervaardigd van fraaie goudglinsterende flagstones in warme tinten. Gebakken materiaal in drie, specifiek voor dit plein vervaardigde, kleuren zijn verwerkt in een eenvoudig gedecoreerde pleinvloer. Vier gravures verhalen de geschiedenis van Aardenburg. Het plein bevat veel details en heeft desondanks een strakke uitstraling. Kortom een prachtig nieuw plein om te verblijven en te ontmoeten, maar ook voor tentoonstellen, markt, toneel, muziek en debat. Een verdere versterking van de rijke cultuur van Aardenburg. De projectleiding was in handen van InfraDem in opdracht van de gemeente.

Deel dit artikel