Project

Reflexstone bij OBS Steenbergen in Roderesch

. OBS Steenbergen is een kleine school in het dorp Roderesch. Er is hard gewerkt aan vervanging van de riolering op het terrein van de basisschool. Voor de school is bovendien een verkeersplateau met zwarte, reflecterende stenen aangebracht.

Reflexstone bij OBS Steenbergen in Roderesch

{igallery 235}

Reflexstone bij OBS Steenbergen in Roderesch.

OBS Steenbergen is een kleine school in het dorp Roderesch. Er is hard gewerkt aan vervanging van de riolering op het terrein van de basisschool. Voor de school is bovendien een verkeersplateau met zwarte, reflecterende stenen aangebracht.

Pilot


De heer Hans Mulder, beheerstechnicus wegen en de heer Sjoerd Huisman, deskundige openbare verlichting van de gemeente Noordenveld, hebben het College geadviseerd de Reflexstone aan te brengen in het verkeersplateau. Enerzijds om in vervolg op het beleidsplan Openbare Verlichting dat onlangs is aangepast aan de ROVL 2011 een pilot binnen de gemeente te hebben met reflecterende verharding en anderzijds omdat de openbare verlichting in de nabijheid van de school nog niet aan vervanging toe is. Uiteraard staat een veilige schoolomgeving bovenaan als het gaat over de openbare ruimte.

Uitbreiding parkeerplaatsen


De parkeerplaatsen naast de school zijn wel uitgebreid, maar er is mede gelet op financiële overwegingen en ruimtegebrek geen plaats voor een daadwerkelijke kiss and ride zone. Om toch, uitgaande van ook de nieuwe ROVL 2011, tegemoet te komen aan verhoging van gezichtsherkenning (sociale veiligheid) en dus verhoogde luminantie zijn Reflexstone Reflexion Black toegepast.

Reflecterend steenslag


Reflecterende bestrating bestaat uit betonstraatstenen of tegels waarbij de bovenlaag deels is voorzien van een reflecterend steenslag.  De functie van een percentage reflecterende steenslag in de bovenlaag van een betonstraatsteen is dat er, door middel van verhoogde reflectie, in verhouding minder licht nodig is voor het verkrijgen van een gelijkwaardige luminantie.

Candela


Luminantie is de hoeveelheid licht welke weerkaatst wordt vanuit een oppervlak en voor de eigenschappen van de reflecterende bestrating van groot belang is. De hoeveelheid luminantie wordt weergegeven in candela per vierkante meter (cd/m²). Dit is simpelweg de hoeveelheid licht die per oppervlakte-eenheid wordt weerkaatst/gereflecteerd en op het menselijk oog valt.

De leerlingen van de OBS Steenbergen genieten nu nog van de vakantie en kunnen straks in een vernieuwde schoolomgeving leren en spelen.

Terug naar overzicht projecten >>>

 

Deel dit artikel