Project

De Notaristuin: herontdekte parel in centrum Winterswijk

Pal in het centrum van Winterswijk is de nauwelijks gebruikte Notaristuin omgevormd tot een echte dorpstuin. De tuin is vergroot, de aanliggende Kloksteeg is in ere hersteld, er zijn nieuwe paden gemaakt en er is nieuwe verlichting en nieuw meubilair geplaatst.

De Notaristuin: herontdekte parel in centrum Winterswijk


 De Notaristuin is een plek van rust middenin het drukke winkelhart van Winterswijk. Een plek waar de geschiedenis kan worden geproefd. John Eijpe, projectleider van de gemeente Winterswijk, schetst het kader waarbinnen de Notaristuin is, of beter gezegd wordt, gerevitaliseerd. 
 

Eén gulden

Eijpe: “De van oorsprong private Notaristuin is begin van de 21e eeuw door de gemeente voor het symbolische bedrag van één gulden gekocht en opgeknapt. Helaas zonder succes. De Notaristuin werd nauwelijks gebruikt en oogde jarenlang als een overbodig plantsoen. In 2005 dreigde zelfs even de transitie van tuin naar parkeerplaats op basis van het toen ontwikkelde Masterplan. In 2007 werd uiteindelijk besloten om de tuin op basis van een samenwerkingsverband te revitaliseren."
 

Charette

De lokale verankering van het project werd geborgd door het Charrette-model dat Winterswijk sinds 2007 bij elk gebiedsontwikkelingsproject naar volle tevredenheid toepast. Een charrette is een tweedaagse ‘handen uit de mouwen’ workshop met bewoners, ondernemers, ontwikkelaars en anderen die zich bij Winterswijk betrokken voelen. Op dag 1 wordt het probleem verkend en gedefinieerd, het kader bepaald en de (on)mogelijkheden in kaart gebracht. Op dag 2 worden oplossingen besproken en uitgewerkt in de vorm van tekeningen en maquettes.

Download hier het verslag van de Charetteworkshop

Lees hier meer over het stedebouwkundige kader van de Notaristuin

 

 

Deel dit artikel