Project

Innovatieve speeltuin Delft

Op 19 oktober is in speeltuin ‘De Bomenwijk’ in Delft een proeftuin voor innovatie speeltoestellen geopend. In de proeftuin kunnen bedrijven nieuwe speeltoestellen laten testen door kinderen en ouderen.

Innovatieve speeltuin Delft

ProFit project

De proeftuin, ook wel field-lab genaamd, is door TU Delft en de gemeente Delft ontwikkeld binnen het Europese ProFit project. Doel van het project is om het field-lab te gebruiken voor de ontwikkeling en realisatie van speel- en beweegtoestellen. Daarnaast moet het ouderen en kinderen aanzetten om meer te bewegen.

Toestellen

Iedereen kan de toestellen testen in een real-life omgeving. Wanneer de toestellen getest zijn kunnen producenten op basis van de resultaten, hun producten en concepten verder verbeteren. Op deze manier heeft de gebruiker vanaf het begin invloed op de ontwikkeling van nieuwe producten. Daarnaast moeten nieuwe speeltoestellen ouders en kinderen stimuleren om meer te bewegen.

Competitie

Het project kan goed zijn voor de economische bedrijvigheid in de regio. Om dat te stimuleren is de afgelopen maanden een competitie georganiseerd waarbij bedrijven ideeën konden indienen voor innovatieve speeltoestellen. Tijdens de opening afgelopen vrijdag werd de winnaar van deze competitie bekend gemaakt. De jury bestond uit Peter Barendse, programmamanager jeugd bij het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, Ena Voûte, decaan van de faculteit Industrieel Ontwerpen en Raimond de Prez, wethouder in Delft. Zij kozen Yalp als winnaar van de competitie.


'Serious gaming'

Yalp won de wedstrijd met het concept ‘Serious Gaming’ wat bestaat uit 7 interactieve paaltjes die in een overzichtelijk speelveld in de openbare ruimte geplaatst worden. De paaltjes bevatten allen een display met LED-verlichting en laten teksten, afbeeldingen en animaties zien. Iedere speelpaal reageert door middel van aanraaksensoren op de handbeweging van spelers. Bij het spelen van spellen voeren kinderen opdrachten uit door tussen de 7 paaltjes door te rennen. ‘Serious Gaming’ daagt de jeugd uit in hun eigen belevingswereld. Gezond bewegen, buiten spelen, gamen en het kraken van de hersenen worden in dit nieuwe concept gecombineerd. Er zijn diverse spellen beschikbaar die een mix vormen tussen actief bewegen en braintraining. Yalp ontving een cheque van 20.000 euro uit handen van de heer Barendse om een prototype te laten vervaardigen en het product ‘serious gaming’ verder te ontwikkelen. 

Deel dit artikel