Project

Verticale tuin Stadskantoor R'dam

De plek waar in 2012 begonnen wordt met de bouw van het nieuwe gedeelte van het Rotterdamse stadskantoor, gaat tot die tijd fungeren als een plein. De ontmoetingsplaats wordt opgesierd door een kunstwerk op de gevel van het overgebleven deel van het deels gesloopte gebouw.

Verticale tuin Stadskantoor R’dam


Grote bloemkunstwerken


Omwonenden en ondernemers kozen voor het ontwerp met een verticale tuin die het seizoen weergeeft in de vorm van grote bloemkunstwerken, die bevestigd zijn op de gevel. Het idee komt van 2012 Architecten, dat werd gekozen uit vier ontwerpers.

In voorjaar opgeleverd


In 2010 is een deel van het oude stadskantoor gesloopt. Het monumentale deel uit de jaren ’50 blijft behouden. Hierdoor is achter het stadhuis een nieuw plein in de binnenstad ontstaan. In overleg met bewoners en ondernemers is besloten het plein als verblijfsplek op te leveren met bestrating, groen en bankjes. “De locatie is hiermee ook geschikt voor kleinschalige culturele en sportieve activiteiten. Het kunstwerk op de gevel van het monumentale stadskantoor is onderdeel van de plannen. Naar verwachting worden het plein en het kunstwerk in het voorjaar van dit jaar opgeleverd”, zegt een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

Voorontwerp


Op dit moment wordt de ontwerpplannen voor het nieuwe stadskantoor uitgewerkt. Naar verwachting wordt in maart 2011 het voorontwerp voor het stadskantoor vastgesteld door de gemeenteraad. Deze is gemaakt door architectenbureau OMA die in 2010 de ontwerpwedstrijd van het stadskantoor won. Na vaststelling van het voorontwerp selecteert de gemeente een marktpartij die in 2012 zal starten met de herontwikkeling van het stadskantoor. Het nieuwe stadskantoor biedt straks plaats aan kantoren van de gemeente Rotterdam, de grootste Stadswinkel van Rotterdam, een passage en een ondergrondse parkeergarage. Ook komen er woningen, winkels en horeca.

Bron: Architectenweb

Terug naar overzicht projecten >>>

 

Deel dit artikel