Bundelen van innovaties leidt tot slim en circulair fietspad en een duurzaam kruispunt

maandag 26 juni 2023
De druk op het verkeer blijft toenemen, waarbij reizigers veilig, snel en steeds duurzamer op hun bestemming willen aankomen. Vialis heeft samen met Hoeflake Infratechniek en CirculinQ deeloplossingen samengevoegd tot een circulair fietspad en een duurzaam kruispunt. Hierbij staan slim gebruik van mobiliteit, hergebruik van materialen, energie-neutraal en stedelijk waterbeheer centraal. Remco van der Wielen van Vialis en Jeroen Oudshoorn van CirculinQ vertellen over deze innovatieve oplossing.

Duurzaamheid en circulariteit zijn inmiddels bekende begrippen in de markt, zegt Remco van der Wielen. Hij is directeur beheer en onderhoud bij Vialis, dienstverlener op het gebied van infra en mobiliteit. Hij zag bij Vialis en bij zuster- en partnerbedrijven veel duurzame innovaties voorbijtrekken. Prima initiatieven die allemaal een steentje bijdragen aan een circulaire economie, aan minder CO2-uitstoot en aan meer duurzaamheid, maar die nog niet het grote verschil richting 2030 maken. “Veel kleine productvernieuwingen, andere materiaalkeuzes etcetera. Als je al die innovaties bij elkaar kunt pakken, dan kunnen we heel veel impact maken, dat was de gedachte.” 

Zo gezegd, zo gedaan. Van der Wielen en enkele partners gieten verschillende duurzame en slimme innovaties in twee concepten, waarvan, naast een duurzaam kruispunt, het circulaire fietspad er eentje is. Het kruispunt heeft drie uitgangspunten: hergebruik van materialen, slim gebruik van mobiliteit en zelfvoorzienend in energie. Het fietspad voegt daar met waterbeheer en vierde aan toe. 

Alle innovaties verzamelen! 

Het slimme fietspad bestaat uit hergebruikte materialen, maakt op slimme wijze gebruik van mobiliteit, is zelfvoorzienend en reguleert de waterafvoer. In en om het fietspad komen innovaties als plastic wegelementen, circulaire lichtmasten, een fietsersapp, slimme ledverlichting en wegmarkering met laserstralen bij elkaar. Bij een duurzaam kruispunt komen daar nog vernieuwingen als rijstvliezen besturingskasten met sedumdaken, zonnepanelen en omgevingssensoren bij.  

“Alle onderdelen zijn beproefde technieken die we al ergens buiten op straat hebben staan, daar hoeven we niet mee te testen. Alleen staan ze er nog niet in de samenhang van een  totaaloplossing, waarmee je de meeste impact kunt maken”, zegt Van der Wielen.  

Duurzaam kruispunt
Duurzaam kruispunt

Modulair, circulair en klimaatadaptief fietspad 

Het fietspad, geproduceerd door CirculinQ, is een modulair gekoppeld systeem dat  voor het overgrote deel uit plastic huisafval bestaat. “We creëren zo gekoppelde elementen, die bestaan uit een topdeklaag en een base unit. Waarbij de base unit voor de waterbergende capaciteit zorgt en het topdek een combinatie is van een honingraatstructuur en een daarop gesmeerde slijtlaag”, vertelt managing director Jeroen Oudshoorn van CirculinQ. 

“De onderbouw wordt voor tachtig procent van huishoudelijk kunststofafval, polypropyleen, gemaakt. Het resterende deel is allemaal gerecycled industrieel kunststofafval. De elementen zijn ook her te gebruiken als element of recyclebaar als materiaal. Je kunt een element er in Giethoorn uithalen en in Breda weer neerleggen. En als het niet meer toepasbaar is, kan het in de shredder en maken we er nieuwe elementen van.” 

Slimme sensoren eenvoudig in te passen 

Voor de metingen komt Vialis om de hoek kijken. Van der Wielen: “In CirculinQ zitten sensoren voor het meten van vervuiling vannhet filter, van waterstanden en van het gebruik van het fietspad. Wij zorgen ervoor dat die sensoren uitgelezen kunnen worden en maken van die data informatie voor een dashboard. Een van die dingen waarvoor we het gebruiken, is dat we meten of er überhaupt verkeer is op het fietspad, waardoor je verlichting niet altijd aan hoeft te staan. Maar ook voor een preventief onderhoudssysteem.” 

Verlichten en projecteren 

Die slimme uitbreiding gaat verder dan in de ondergrond van het fietspad. Via de Schwung app die fietsers op hun telefoon kunnen zetten bijvoorbeeld. Daarmee kun je verkeerslichten of verlichting afstemmen op de aanwezigheid of komst van fietsers. “Wat we daaraan ook kunnen koppelen is geprojecteerde belijning. Dan heb je geen verf op het fietspad, maar projecteer je die lijnen met laserlicht zodra het pad in gebruik is. Dat heeft ook als voordeel dat je geen last hebt van eventuele bladeren over de belijning. Bovendien kun je die ook inzetten in ecologisch kwetsbare gebieden.” 

Oudshoorn: “Wat we eigenlijk met deze samenwerking beogen, is dat je een toepassing als een fietspad naar de moderne tijd trekt. Er is bij veel steden een drive om de fietser meer voorrang te geven en dat maakt het een mooi moment om de technologie daarbij verder toe te passen. En deze oplossing leent zich er uitstekend voor om het fietspad naar de huidige tijdsgeest toe brengen.”  

Duurzaam kruispunt
Circulair en slim fietspad

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Klimaat Expo: Mobiele waterkering van Waterschot B.V. beschermt tegen waterschade

8 apr om 09:51 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's te…
Lees verder »
descriptionArtikel

Samen herstellen we de waterkringloop

8 apr om 09:25 uur
Hevige regenbuien en extreme droogte zorgen ervoor dat we steeds beter moeten nadenken over een klimaatbestendige…
Lees verder »

Klimaat Expo: Hemelwater afvoeren zonder buizen met de kolkgoot van Nering Bögel

2 apr om 08:52 uur
Op de Nationale Klimaat Expo tonen weer verschillende exposanten hun innovaties om zo hun vakgenoten en -collega's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Young professional in de openbare ruimte: Thijs Ebbers

21 mrt om 14:53 uur

Ook in de openbare ruimte is de zoektocht naar een nieuwe generatie gaande. Straatbeeld geeft ter inspiratie in…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek naar de waterbergende weg: we volgen de druppel door het hele systeem

19 mrt om 09:03 uur

Met meer dan een meter neerslag was het recordnat in Nederland in het afgelopen jaar. Maar 2023 kende ook…

Lees verder »
descriptionArtikel

Expertcolumn Luuk Postmes: Verwondering

14 mrt om 10:55 uur

Blijf je verwonderen, daar wordt de wereld beter van. En groener! Luuk Postmes van de gemeente Eindhoven  heeft…

Lees verder »