Artikel

Van gedateerde plek naar kleurrijke speeltuin

Waar eerst vier gedateerde toestellen en sombere, met onkruid begroeide rubbertegels het straatbeeld vormden in de speeltuin aan de Marconistraat in Amersfoort, nodigt daar nu een moderne, kleurrijke speelplaats de buurtkinderen elke dag weer uit tot spelen en bewegen.

Van Ee Speeltoestellen werd door de gemeente gevraagd een ontwerp te maken voor een nieuwe speelplek. De ontwerper heeft zijn creativiteit de vrije loop gelaten en kwam met een gedegen plan om de speelplaats opnieuw in te richten. Hierbij werd onder andere rekening gehouden met goede zichtlijnen vanuit de aanliggende woningen, die de gemeente Amersfoort positief verrasten.

Verschillen in uitdaging 

Door gebruik van verschillende kleuren in de ondergrond van kunstgras en het verschil in uitdaging van de gebruikte speeltoestellen, ontstaat er bij de kinderen als van nature een voorkeur in de speelzone die past bij hun leeftijd. Kleine kinderen zien bijvoorbeeld een toestel waarvan zij denken ‘Ha! Daar kan ik écht wel op klimmen hoor..’, waar een wat groter kind een dergelijk toestel als te kinderachtig en te makkelijk beschouwt. De speeltoestellen, gekozen werd voor het merk Playdale, worden gekenmerkt door hun moderne en vrolijke uitstraling, de grote hoeveelheid speelwaarde per vierkante meter en hun unieke duurzaamheid. De toestellen zijn voornamelijk van hout, kunststof en roestvaststaal gemaakt. 


In de oude situatie klaagden omwonenden van de speeltuin over voetballende kinderen, omdat de bal vaak in de voortuinen terecht kwam. Door de slimme positionering van de speelaanleidingen in het nieuwe ontwerp, worden de kinderen nu ontmoedigd om hier te gaan voetballen. De positionering van de toestellen was tegelijkertijd een grote uitdaging, je dient altijd rekening te houden met valruimtes. Hoe hoger het toestel, hoe groter de lege ruimte rondom het toestel moet zijn. Daarnaast wil men altijd zoveel mogelijk speelwaarde terugzien op een speelplek, zonder dat het rommelig en te druk oogt. 

Speelaanleidingen in ondergrond 

Naast speeltoestellen is er ook gedacht aan speelaanleidingen in de ondergrond zelf, zoals een parcours van stippen en een hinkelbaan. Ook zijn er stoere, moderne, betonnen zitelementen geplaatst, waar zowel de kinderen als de ouders kunnen uitrusten en toekijken naar de spelende kinderen. Deze banken zijn zo geplaatst, dat er ook een scheiding ontstaat tussen jong en oud, wel zo overzichtelijk.  


Dit artikel komt uit Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek. 

 

Deel dit artikel