Artikel

Hoe de openbare ruimte verandert met de jaren

Een toenemend aantal voetgangers, fietsers, gemotoriseerde tweewielers, automobilisten en recreanten moeten een afnemende omvang aan beschikbare buitenruimte delen. Naast de toenemende druk op de (openbare) buitenruimte, spelen ook aspecten als veiligheid, milieu en criminaliteit een steeds grotere rol.

Erdi is al meer dan 65 jaar een van de grootste professionals op het gebied van de inrichting van de (openbare) buitenruimte. Met als focus straatmeubilair, verkeerstechniek en wegbebakening ontwikkelt Erdi hoogwaardige, intelligente oplossingen die zich onderscheiden in stijl, materiaalkeuze, comfort, veelzijdigheid en functionaliteit.

Het rood-witte paaltje

“Wij leveren producten en diensten voor de inrichting van de openbare ruimte”, aldus Raoul van der Struijk van Erdi. “We zijn oorspronkelijk een smederij en kwamen in aanraking met het verkeer omdat we het onderhoud aan de geleiderail in Amsterdam mochten gaan uitvoeren. Vanuit die hoedanigheid is ook het rood-witte anti-parkeerpaaltje ontstaan. Dit was uiteindelijk de opvolger van het traditionele Amsterdammertje. “Het is een object waar de gebruikers zelf vaak niet bewust over nadenken, maar dat wel degelijk een belangrijke functie heeft.” Het rood-witte paaltje is na ruim dertig jaar nog steeds een veelgebruikt product in Nederland, stelt hij.


Het rood-witte paaltje is ook na dertig jaar nog steeds een veelgebruikt product in Nederland 

De openbare ruimte verandert

De ontwikkelingen op het gebied van de inrichting van de (openbare) buitenruimte vragen om een doorlopende evaluatie van het gehele ontwerp-, ontwikkel-, fabricage- en installatieproces. Het gaat niet langer alleen om CO2-reducerend produceren en werken, maar ook om circulair ontwerpen en ontwikkelen. Alles met behoud van de hoogst haalbare veiligheidsnormen en de beste kwaliteit. Erdi heeft de afgelopen jaren doorlopend geïnvesteerd in alle aspecten van duurzaamheid, veiligheid en techniek. Dit zonder in te willen inboeten op kwaliteit, service en vakkennis. De diversiteit aan gebruikers, de beschikbare (openbare) buitenruimte en de ontwikkeling van duurzame en veilige oplossingen staan voor Erdi centraal.


Praktijkgerichte oplossingen bieden voor de infrastructuur, wegbeheer is sinds jaar en dag de missie van Erdi

Smart City oplossingen

De producten in de openbare ruimte zijn ook steeds slimmer, merken ze bij Erdi. “De openbare ruimte begint vol te stromen met sensoren en andere ‘slimme’ producten. Je kunt bijvoorbeeld precies zien welke plek in de fietsenstalling beschikbaar is en ook autonoom autorijden doet langzaam aan zijn intrede. Door de veranderende functie van openbare ruimte, komt de beschikbare ruimte die er is meer en meer onder druk te staan."

Waar de focus voor de toekomst vooral op ligt bij Erdi is het ontwerpen van producten en diensten voor deze toekomst. Continuïteit en duurzaamheid zijn daarbij de kernwaarden. “Het is heel belangrijk om onderscheidend te zijn in het materiaalgebruik. Circulair bouwen is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering, dus ook daar ligt een uitdaging. De focus ligt niet alleen op duurzaamheid, maar ook op circulariteit. Het managen van de groei en diversiteit van gebruikers van de openbare buitenruimte en de borging van kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid is en blijft voor Erdi een boeiende uitdaging.”

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6 / 2020. Download hier het magazine.

Deel dit artikel