Als wegbeheerder wilt u niets liever dan snel en nauwkeurig inzicht in de kwaliteit van de openbare verlichting. Om hierachter te komen, kunt u mensen vragen hoe veilig en zichtbaar zij zich op straat voelen. Dit levert een nuttig, maar weinig objectief resultaat. Beter is het om metingen uit te voeren. Zogenaamde rastermetingen geven exacte resultaten. Een groot nadeel is dat deze metingen kostbaar zijn. Met een lichtscan biedt Nobralux u een sneller en goedkoper alternatief.
Betrouwbaar en betaalbaar
Al enkele jaren voert Nobralux lichtscans uit. Al rijdend meten zij de verlichtingssterkte en geven deze grafisch weer. Hierdoor ontstaat een goed beeld van de lichtkwaliteit; hoeveel licht is aanwezig en waar wordt wel/niet voldaan aan de norm?

Voor onder andere de gemeente Amsterdam voert Nobralux, in het kader van de zogenaamde veiligheidscheck, regelmatig lichtscans uit. Hans Akkerman, gemeente Amsterdam: “Onderzoek wijst uit dat de resultaten van de lichtscan binnen de grenzen liggen die de NSVV stelt voor de rastermeting. Dit maakt de lichtscan een betrouwbaar meetinstrument.” Defecten opsporen
Nieuw is dat Nobralux de meetdata ook gebruikt om vast te stellen of een lamp defect is.
Software zorgt ervoor dat dit automatisch gebeurt en twijfelgevallen worden gesignaleerd. Deze worden achteraf beoordeeld met behulp van videobeelden. Samen geeft dit een zeer nauwkeurig resultaat van de aan-uit-controle. De meetresultaten worden vervolgens gekoppeld aan de data in Liteweb (beheersoftware van Nobralux) van waaruit de reparaties worden aangestuurd.
Streetview by night
Een leuke 'bijvangst' van de videobeelden is dat er zo een streetview by night ontstaat. Een mooie extra informatiebron voor u als beheerder.
Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 01/2019. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek.