De reis van inspectie door de jaren heen

vrijdag 7 februari 2020
timer 5 min
December 2019 staat voor ABOS in het teken van het 25-jarig jubileum. Tijd om het te vieren is er echter nog even niet. Het bedrijf verhuist naar een nieuw pand. Tussendoor vindt Dick van Rooij een moment om met Straatbeeld terug te blikken en vooruit te kijken. “We moeten een manier vinden om de tablet te integreren in het spel van kinderen.”

“ABOS ging in december 1994 van start met één bus en een eetkamertafel, heel simpel”, herinnert Dick van Rooij zich. “Al die tijd heeft het bedrijf zich toegelegd op de inspectie en het beheer en onderhoud van speeltoestellen. Nu vieren we ons 25-jarig bestaan en verhuizen we naar een nieuw pand. Inmiddels zijn we met twaalf mensen, waarvan er zeven constant op de weg zitten en vijf op kantoor.”

Pen, papier en een handboek

Inspectie van speeltoestellen ging 25 jaar geleden heel anders dan tegenwoordig. “We gingen op pad met pen, papier en het Handboek Veiligheid. Op een eenvoudig formulier met kruisjesveld noteerden we onze bevindingen. Met een analoge camera maakten we foto’s. Het rolletje stuurden we naar een ontwikkelaar en de foto’s voegden we met een paperclip in het rapport.”

De inspecteur van toen kreeg een interne cursus en kon zich met behulp van het Handboek inlezen in de materie. “We hebben het onszelf aangeleerd. Later kwamen er de examens die je moet doen om inspecteur twee sterren te worden. Tegelijkertijd moet je in de praktijk leren zien wat er speelt, het fingerspitzengefühl krijgen.” Van Rooij ziet niet alleen in de rapportage verschillen, ook bij de inspectie zelf komen tegenwoordig andere zaken kijken. “Het was vroeger vooral belangrijk dat je kennis had van het beheer en onderhoud van de toestellen. Vandaag de dag is kennis van ICT minstens zo belangrijk.”


Frequentie van inspectie wordt locatieafhankelijk

Werd de inspectie vroeger altijd volgens een vast schema gedaan, tegenwoordig wordt veel meer gekeken naar het gebruik van een speeltoestel. “Stel dat een schommel bij een instelling voor mensen met een beperking dagelijks urenlang wordt gebruikt, dan moeten we misschien wel maandelijks een inspectie doen. De vraag is dus steeds: hoe vaak moeten we inspecteren? Drie keer per jaar, of zes keer per jaar of nog vaker? Dat is echt locatieafhankelijk. In welke wijk staat een toestel, hoe wordt het gebruikt en door wie, is er vandalisme in de buurt etc.”

Van Rooij verwacht dat de invloed van digitalisering nog veel meer impact zal hebben op het werk van ABOS. “Ten eerste zullen toestellen veel meer elektronica in zich krijgen. En ten tweede zal de techniek ons meer inzichten gaan geven, bijvoorbeeld omdat sensoren kunnen meten hoe vaak een toestel gebruikt wordt. Dat vraagt ook wat van de competenties van onze inspecteurs. Natuurlijk moeten ze gewoon de normen vasthouden. Maar we hebben ook een inspecteur in dienst die eigenlijk een elektricien is. Want straks gaan we niet meer alleen met een schroevendraaier en een steeksleutel op pad, maar ook met een printplaat en een soldeerbout. Ik denk dat onze inspecteurs in de toekomst ook andere vaardigheden moeten hebben, zoals het doen van eenvoudige reparaties. Dat is voor iedereen beter, ook voor de leverancier die anders voor iets kleins moet komen opdraven. Bovendien is het duurzamer, omdat wij er dan toch al zijn.”

Van Rooij stipt daarmee meteen een ander belangrijk punt aan. Hij vindt het belangrijk om maatschappelijk verantwoord bezig te zijn. “We verhuizen mede door de groei van ons bedrijf naar een groter pand, dat van alle duurzame gemakken is voorzien. In de toekomst willen we elektrisch gaan rijden, helaas is de actieradius van de bussen waar wij mee willen rijden nog te laag. Maar over een jaar of vijf hoop ik wel die switch te kunnen maken. Niet in de laatste plaats omdat onze opdrachtgevers daar steeds meer om vragen.”

Techniek integreren in het spel

In de jaren dat Van Rooij bij ABOS werkt heeft hij het spel van kinderen zien veranderen. “Ze gaan gewoon met hun tijd mee. Een meisje van tien jaar speelde vroeger met poppen en jongens met playmobil. Nu spelen ze met dezelfde iPad. De jeugd groeit anders op en krijgt daardoor een andere kijk op dingen en andere behoeften. Omdat obesitas een groot probleem is, proberen wij de jeugd toch in beweging te krijgen. Bijvoorbeeld door twee voetbalteams te sponsoren. Maar ik vind ook dat het spelaanbod zich verder moet ontwikkelen. Die computer gaat niet meer weg. We moeten dan ook proberen de techniek te integreren in het spel. Bijvoorbeeld door kinderen met een smart horloge een route af te laten leggen, of door ze met een telefoon barcodes te laten scannen van verschillende speeltoestellen.”



Wat verwacht Van Rooij van de komende dertig jaar? “Ik hoop dan in elk geval met pensioen te zijn”, klinkt het lachend. “Zonder gekheid, ik hoop dan een volledig elektrisch wagenpark te hebben. Verder denk ik dat we met behulp van sensoren en andere technieken een deel van de inspecties op afstand zullen uitvoeren. Maar bovenal verwacht ik dat dan het digitale spelen toch echt zijn intrede heeft gedaan. Zodat kinderen, met de tablet in de hand, nog steeds naar buiten gaan om de wereld te ontdekken.”

Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 6 / 2019. Download hier het magazine!

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Schoolplein uitnodigend ingericht met focus op groen

9 apr om 11:36 uur

Voor het Hilfertsheem College in Hilversum heeft VelopA het schoolplein ingericht met de imposante hoekbank uit…

Lees verder »
descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »